Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: V8 Supercars

Volvo ledde men Ford segrade i dramatiskt Bathurst 1000

Klassiska V8 Supercars-tävlingen Bathurst 1000 avslutades dramatiskt där ledningen avgjordes på det absolut sista varvet. Ford-duon Mostert/Morris startade sist men passerade regerande mästaren Jamie Whincup efter att han kört slut på bränsle på varv 160 av 161.

– Ofattbart. Det var den bästa känslan någonsin att korsa mållinjen framför alla Ford-fans, säger blott 22-åriga Mostert.

Volvo var inblandade i segerstriden fram till hälften av tävlingen. Scott McLaughlin startade trea men tog sig upp i ledning redan i första kurvan efter en imponerande start. 21-åringen ledde större delen av första halvan av tävlingen, men gjorde ett misstag och slog i muren som gjorde att han tappade elva varv på ledarna.

– Jag är väldigt besviken över resultatet, vi hade en riktigt bra bil som vi kunde vunnit med, säger McLaughlin.

Den enda svenska föraren i Bathurst 1000, Robert Dahlgren, körde även han i muren på exakt samma ställe som teamkollegan McLaughlin och tvingades bryta tävlingen.

– Vi klättrade från 20:e plats på startuppställningen och var definitivt på väg mot ett topp tio-resultat. Dessvärre gjorde jag ett misstag som var riktigt kostsamt och jag tycker synd om teamet, säger Dahlgren.

Årets Bathurst 1000 blev en av de mest dramatiska i evenemangets historia där tävlingen rödflaggades i över 40 minuter på grund av att delar av banan gått sönder. Totalt var säkerhetsbilen ute på banan tio gånger på grund av olika incidenter, bland annat då en känguru blev ihjälkörd, jämfört med förra årets tävling där säkerhetsbilen endast var ute en gång.

Bathurst 1000 är en av världens största racingevenemang med strax under en kvarts miljon åskådare på plats. Volvo har en seger i tävlingen från 1998 där förarduon Rickard Rydell och Jim Richards segrade bakom ratten på en Volvo S40.

Tävlingen körs över 1000 kilometer på Mount Panorama-banan i Australien där samtliga förare tävlar i par med depåstopp där förarbyte, bränslepåfyllning och däckbyte är obligatoriskt.

Resultat Bathurst 1000 – Topp 5

1 Mostert/Morris Ford Falcon 161 varv

2 Moffat/Douglas Nissan Altima +4.0936

3 Percat/Gavin Holden Commodore +8.5254

4 Davison/Davison Mercedes E63 AMG +10.3839

5 Whincup/Dumbrell Holden Commodore +11.8703

...

17 McLaughlin/Prémat Volvo S60 +11 varv

DNF Dahlgren/Ritter Volvo S60