Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo siktar på VM-titeln i WTCC

Polestar Cyan Racing satsar stort och siktar högt inför teamets andra helsäsong i WTCC.

Fjolåret blev en framgång för Polestar Cyan Racing och deras två Volvo S60 Polestar TC1-bilar med en förstaplats i Kina som bästa resultat. En vinst redan under teamets första helårssäsong betyder att teamet höjer insatsen och i år siktar ännu högre, nämligen mot titeln. Tidigare var tanken att titelsiktet skulle påbörjas på allvar först under tredje säsongen, men nu har det målet reviderats.

I dag har Polestar Cyan Racing presenterat sin nya WTCC-satsning och man gör det med tre nya Volvo S60 Polestar TC1-bilar med förarna Thed Björk, som körde full säsong förra året, argentinaren Néstor Girolami, som förra året körde en racehelg för teamet och imponerade, samt holländaren Nicky Catsburg som är ny för i år men som kört WTCC sedan 2015.

– Vi har fullt förtroende för Polestar Cyan Racings förberedelser och förmåga samt föraruppställning med Thed, Néstor och Nicky. Dock förväntar vi oss absolut ingen lätt resa för att nå våra mål, speciellt då vi flyttat fram dem ett år och motståndet är minst lika tufft som innan. Men det råder inga tvivel om att vi har VM-titeln som mål i år, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar.

– Känslan att ta första segern redan i vår debutsäsong var otrolig och det stärkte verkligen mitt självförtroende inför de nya och högre mål som vi satt till årets säsong. Testerna under vintern har varit givande, jag har aldrig tidigare kört så mycket inför en säsong och känner mig väl förberedd att slåss om VM-titeln. Jag är också mycket glad att ha Néstor och Nicky ombord, de är båda mycket snabba och professionella, säger Thed Björk.

– Jag följde Polestar Cyan Racings framsteg noga från ett konkurrerande team 2016 och jag är mycket glad över att tävla med dem nu. Deras resultat från förra året var imponerande och jag hoppas att jag, tillsammans med Thed och Néstor, kan bidra till en resultatkurva som pekar rakt upp för att kunna leverera på våra tuffa mål för 2017-säsongen, säger Nicky Catsburg.

En del av Polestar Cyan Racings satsning är nya anläggningen Cyan Motorsport Center i Göteborg som har kostat 180 miljoner kronor och som slutförs i mars. Lokalerna är på mer än 6 000 kvadratmeter och har alla avdelningar som behövs för en WTCC-titelsatsning med bland annat en simulator av F1-standard, en dynamisk motordyno, chassi och motortillverkning, designkontor och mycket mer. Polestar Cyan Racing kallar satsningen för den största inom skandinavisk motorsport någonsin.

– Detta är resultatet av många års hårt arbete och vi är stolta över att skapa en aldrig tidigare skådad nivå för motorsportindustrin i Skandinavien. Faciliteterna är en viktig del i vår satsning mot WTCC-titeln 2017, men det är självklart mer än så bakom det. Vårt testprogram har fortlöpt enligt plan och vi har tagit viktiga steg framåt i utvecklingen av vår S60 Polestar TC1, säger Christian Dahl, vd för Cyan Racing.

Teknikens Världs Hans Hedberg är på plats vid invigningen i Göteborg i dag och är imponerad av anläggningen.

– Det har byggts lite i hemlighet, men nu är det på plats, Göteborgs eget ”F1-stall”. Så high tech är det. Men hemmabanan har teamet tyvärr inte i Göteborg, i stället är hemmabanan i Shanghai där vi får hoppas att Polestar Cyan Racing vinner. Banan ägs nämligen av Geely, Volvos ägare.

– En annan läcker grej är att Polestar Cyan Racing har värvat Duncan Forrester från McLaren Automotive. Det visar tydligt vilken typ av satsning teamet gör. Duncan Forrester har tidigare varit anställd inom Volvo, men han har även varit en sväng över hos BMW i München, säger Hans Hedberg som alltså befinner sig på plats.

WTCC-säsongen börjar helgen 8-9 april i Marocko och avslutas tio racehelger senare i Qatar den 1 december.