Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polestar

Volvo testar motor och aerodynamik i Australien

I helgen kör Volvo Polestar Racing ett aerodynamiktest med nya V8 Supercars S60-modellen. Testet körs på Royal Australian Air Force base i Australien där de aerodynamiska detaljerna på bilen ska homologeras för att säkerställa en jämn nivå vad gäller luftmotstånd mellan bilarna i mästerskapet.

Även Nissan Motorsport är på plats med sina Nissan Altima-modell, samt en Ford Falcon som mästerskapsorganisationen har på plats som referensbil.

Testet genomförs genom att bilarna accelererar till 200 km/h, släpper av gasen och rullar till bilen stannar. Sträckan det tar mäts för att sedan skaffa ett värde som är inom marginalerna för övriga bilars genomsnitt i mästerskapet. När testet körs har bilarna en standardiserad inställning vad gäller hjulupphängning, fjädrar, med mera, för att säkerställa jämnhet.

Nissan Motorsport kritiserade metoden efter fjolårets säsong då de menade att den är ”low-tech”. Dock har inga ändringar på metoden gjorts till i år av mästerskapsorganisationen.

Förra veckan körde Volvo Polestar Racing Australia första testet med nya B8444S Volvo V8-motorn som Polestar tillverkat och utvecklat i Sverige.

– Det gick perfekt, det var första gången vi körde bilen med Volvo-motorn i. Vi hade inga problem, bara mindre saker, inget värt att rapportera, säger teamchef Garry Rogers.

Scott McLaughlin, som kommer att tävla tillsammans med svensken Robert Dahlgren för Volvo i årets mästerskap, var med på första testet av motorn.

– Volvo-motorn går bra, helt problemfritt. De har gjort några småändringar och det är jag säker på att de kommer fortsätta med under säsongen. Jag hoppas och tror att vi kommer vara konkurrenskraftiga i premiären, säger McLaughlin.