Volvo V60 Polestar officiell safety car i WTCC

Inte bara två, utan tre Volvo-bilar kommer vi att få se i årets säsong av WTCC. Två S60 inom tävlan och en V60 Polestar utom tävlan, sistnämnda är nämligen utsedd till mästerskapets säkerhetsbil.

Volvo har lyckats få tillgång till ett enormt skyltfönster i år. Utöver två bilar från Polestar Cyan Racing med förarna Thed Björk och Fredrik Ekblom som ska tävla i WTCC har Volvo även nått ett långsiktigt avtal med FIA WTCC om att de ska bistå med säkerhetsbil till världsmästerskapet i standardvagnsracing.

Längst fram i tävlingsfältet kommer en Volvo V60 Polestar att rulla – när det är gulflagg på banan. På startvarvet kommer den dessutom att följa fältet från positionen längst bak.

V60 Polestar Safety Car, som specialmodellen logiskt nog heter, innehåller förutom en förare och en observatör bland annat störtbåge samt räddnings- och kommunikationsutrustning som uppfyller Internationella bilsportförbundets, FIA:s, krav på bland annat säkerhet.

– Det var ett enkelt beslut att starta samarbetet med WTCC om Official Safety Car. Detta möjliggör oss att sluta cirkeln från bana till gata med att visa gatversionen av vår racingteknologi i form av Volvo V60 Polestar Safety Car, samtidigt som vi blir delaktiga i det viktiga och omfattande säkerhetsarbetet med mästerskapet, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar.

– I oktober välkomnade vi Polestars långsiktiga satsning på WTCC som tillverkare. Nu välkomnar vi Polestar som ny Official Safety Car-partner till WTCC, en exklusiv möjlighet för dem att visa deras säkra och högpresterande V60 Polestar runt om i världen, säger François Ribeiro, chef för Eurosport Events.

Volvo passar att kalla V60 Polestar för världens säkraste WTCC-säkerhetsbil. Däremot kan de inte kalla den för världens första kombi på området eftersom Mercedes redan har haft kombibilar som säkerhetsbilar på Formel 1-banorna.

Bland tidigare WTCC-säkerhetsbilar hittar vi exempelvis Alfa Romeo 4C och Chevrolet Camaro.

Vi kommer att få se Volvo V60 Polestar Safety Car redan till helgen när årets första WTCC-tävling avgörs på Circuit Paul Ricard i Frankrike.

V60 Polestar har Volvos T6-turbomotor på 3,0 liter med 350 hästkrafter och 500 newtonmeter. Den gör 0-100 km/h på 5,0 sekunder och 0-200 km/h på 17,8 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Chassit är Polestar-optimerat för bättre väghållning, bland annat med stötdämpare från Öhlins, fyrhjulsdriften från Haldex är vässad och automatlådan är likaså.