Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V60 Racing
Volvo V60 Racing
Volvo V60 Racing
Volvo V60 Racing

Volvo V60 Racing – en ny vinnare?

En mystisk Volvo V60 med tilläggsnamnet Racing, presenterad i Brasilien. Dessutom utsmyckad som klassiska BTCC-vinnarbilen från 1994. Brasilianska standardvagnsmästerskapet står på schemat.

På bilsalongen i Sao Paulo i Brasilien visar Volvo upp en modell döpt till V60 Racing. Målad och dekalerad i klassiska färgerna vitt och blått som genast för tankarna till den 850 Herrgårdsvagn som Volvo deltog i BTCC under några års tid i mitten av 1990-talet.

 På bilderna kan vi se att det handlar om en V60 R-Design men med 18-tumsfälgar med något annorlunda design/färgsättning. På insidan är det mesta standard bortsett från säkerhetsburen, racingratten, skalstolen och durkplåten på golvet.

 Under huven är vi lite kluvna över vad som verkligen finns där. Enligt brasilianska motorsajter sitter T5-maskinen som med fyra cylindrar och turbo levererar 250 hästkrafter (240 är original) som når framhjulen via dubbelkopplingslådan Powershift. Enligt uppgifter som härstammar från Sverige sitter T6:an med sina sex cylindrar och 329 hästkrafter (304 är original men med Polestars trimhjälp blir det 25 extra). I så fall är det inte Powershift-lådan utan Geartronic-automaten som fördelar kraften och detta till alla fyra hjul.

 Enligt uppgift ska Volvo V60 Racing inte bara visas upp för att dra intresse till sig på bilsalongen i Brasilien. Under nästa år ska den faktiskt deltaga i diverse tävlingar, dock mest i uppvisningssyfte, runt om i Sydamerika, bland annat Brasileiro de Marcas som är Brasiliens standardvagnsmästerskap. Om den får känna på banor utanför den sydamerikanska kontinenten återstår att se.

 Även om bilen är tuff i sitt kombiutförande väcker den inte ens i närheten så mycket uppmärksamhet som 1994 då Volvo 855 GLT med Rydell och Lammers som förare tog sig an brittiska standardvagnsmästerskapet. En herrgårdsvagn på racerbanorna var något som fick många att sätta kaffet i vrångstrupen. Men det gick ju bra, även om Volvo senare gick över till sedanmodeller inom motorsporten.