070422_stcc_sturup

Volvo vann på E85 i STCC-premiären

Robert Dahlgren segrade i STCC-premiären på Sturup Raceway. Han gjorde det som en av de första förarna i världen på miljöbränslet E85. ”Känns roligt att bli historisk”, säger Volvostjärnan.

STCC-upptakten blev dramatisk. Redan i kvalet försvann BMW-förarna Richard Göransson och Robin Rudholm. Richard snurrade och torpederades av Rudholm. Resultatet blev två skrothögar och karossbyte till nästa tävling på Ring Knutstorp 5-6 maj.

Vid startuppställningen drabbades Audi-teamet av hybris. De skickade ut regerande mästaren Thed Björk på regndäck och började byta på startplattan. De hade dessutom glömt att tanka Frank Stipplers bil och gjorde det på startplattan. Båda förarna flyttades från andra startled till det sista.

Robert Dahlgren i sin E85-matade Volvo hade pole position och tog täten direkt. Han utmanades egentligen bara en gång och det var av Fredrik Ekblom (BMW) vid däcksbytet. De två bytte lite färg genom ett par kurvor men sedan kunde Dahlgren dra ifrån igen. 

Överraskande, för alla inklusive honom själv, blev Jan "Flash" Nilsson tvåa i mål efter ett lyckat däcksbyte där han avancerade från femte till andra plats, en placering som han behöll in i mål. Jannes första pallplacering i STCC sedan 2004! Flash Engineering har likt Volvos team aviserat att de ska köra på E85, men ännu så länge kör de på vanlig bensin. BMW Motorsport har inte hunnit med att konvertera motorerna och när det sker är oklart.

Fredrik Ekblom var med i tätstriden men fick problem eftersom höger framhjul inte dragis åt ordentligt vid depåstoppet. På väg in i depå tappade han hjulet helt vilket fick till följd att Ekblom rasade till tolfte plats.

Audiförarna avancerade i fältet och Frank Stippler blev femma, Tommy Kristoffersson sexa och Thed Björk sjua. Hemmaföraren Johan Sturesson slutade trea med Hondas Thomas Engström strax bakom sig.

Enligt uppgift var 10 800 åskådare på plats men på de trånga utrymmena kändes de som 108 000. Den trånga banan inbjuder egentligen inte till omkörningar men de inträffade ändå. Värst av alla var Edward Sandström i Porsche Carrera Cup som avancerade från en 21:a startplats till sjunde i mål. Edward var tvåa i mål i helgens första heat men uteslöts på grund av chims (distansbrickor) i bakaxeln. Christer ”Cralle” Lindholm vann båda heaten, och tvåa i bägge blev speedwaymästaren Tony Rickardsson.

STCC, Sturup Raceway 22 april:

1) Robert Dahlgren, Volvo

2) Jan ”Flash” Nilsson, BMW

3) Johan Stureson, Peugeot

4) Tomas Engström, Honda

5) Frank Stippler, Audi

6) Tommy Kristoffersson, Audi

7) Thed Björk, Audi

8) David Björk, BMW

9) Tommy Rustad, Opel

10) Alexander Storckenfedlt, Volvo

11) Carl Rosenblad, BMW

12) Fredrik Ekblom, BMW

13) Mattias Andersson, Alfa Romeo

14) Roger Eriksson, BMW

15) Fredrik Lestrup, BMW

16) Tobias Johansson, Mercedes

17) Joakim Frid, Opel

18) Tobias Tegelby, BMW

19) Andrey Smetsky, Honda