Volvos teamchef död

Legendariske teamledaren Rudi Eggenberger har avlidit, 79 år gammal. Inget annat team var segerrikare i ETC än Eggenberger Motorsport och han ledde Volvo 240 Turbo till EM-seger i standardvagnsracing 1985.

Eggenberger Motorsport radade upp mer än 30 segrar i ETC och följde upp med fem segrar i efterföljaren WTCC som kördes 1987.

Teamet blev mästare fem gånger. Tre gånger med BMW (1980, 1981 och 1982), en gång med Volvo (1985) och de vann även teammästerskapet med Ford (1987).

Med Volvo som arbetsgivare vann Eggenberger ETC med Thomas Lindström (till höger på bilden) och Gianfranco Brancatelli (till vänster) som förare. Det var en minst sagt oväntad seger.

Det var andra tider då och bilarna var väl inte riktigt rumsrena om man så säger. Grillen var sänkt och framskärmarna lutade mer framåt. Det var strängt förbjudet att köra in en original Volvo 240 Turbo i depåområdet!

Det var inte enda gången Eggenberger var i blåsväder. 1987 vann de klassikern Bathurst 1000 i Australien med Steve Soper och Pierre Dieudonne i en Ford Sierra RS Cosworth. Men de hade redan innan start blivit tillsagda att byta bakskärmar eftersom dessa inte var enligt regelboken.

Eggenberger vägrade trots att Ford sade åt honom och de skulle bli diskade efter målgång.