Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Webber tog hem segern i Monaco

Formel 1-säsongen 2012 fortsätter bjuda på nya vinnare. I dagens lopp i Monaco, det sjätte för säsongen, presenterade sig Mark Webber som säsongens sjätte segrare. Så oviss har en Formel 1-säsong aldrig varit tidigare!

Formel 1-säsongen 2012 kommer med all sannolikhet gå till histoien som en av de jämnaste på mycket länge. Efter de sex inledande loppen har vi också sex olika vinnare, något som inte hänt sedan Formel 1-VM instiftades 1950. I dagens lopp, klassiska Monacos Grand Prix, som också är årets första stadslopp, blev det till slut Mark Webber, Red Bull, som stod som segrare.

I gårdagens kval sattes snabbaste tid av Michael Schumacher, Mercedes, men kom att flyttas ned fem platser då han ansågs vara vållande i en incident med Williams Bruno Senna i Spaniens Grand Prix för två veckor sedan. Även Pastor Maldonado fick bestraffning, för att ha bytt växellåda och under träning ha orsakat en krasch med Saubers Sergio Perez. Perez kraschade under kvalet, dock inte lika illa som i fjol, men tillräckligt för att inte kunna sätta någon snabb tid.

Efter bestraffningarna avklarats blev det till slut just Mark Webber som kom att starta längst fram, följd av Nico Rosberg, Mercedes och Romain Grosjean, Lotus. Loppet fick dock ett snabbt slut för Grosjean, som tvingades bryta efter en krasch med Schumascher redan i första kurvan. I sviterna av kraschen tog loppet även slut för Kamui Kobayashi, Sauber, Pedro De La Rosa, HRT och Pastor Maldonado, Williams. Snöpligt för sistnämnde som ju vann förra loppet i Spanien.

Efter kalabaliken i loppets startskede sjönk spänningen i loppet, på typiskt Monaco-vis blev loppet förvisso stundom jämnt, men med få omkörningar. Tunga moln lägrade sig omkring banan, men trots föraningar om regn (vilket gjorde att bland annat Sebastian Vettel väntade i det längsta med depåstopp) uteblev några kraftigare skyfall. I mål följdes Webber av Nico Rosberg och Fernando Alonso, på andra respektive tredje plats. Webbers teamkamrat Sebastian Vettel slutade fyra, med Hamilton och Massa på femte och sjätte plats. 

Force India-stallet ahde en bra dag med bägge sina förare, Paul di Resta och Nico Hülkenberg, på poängplats, sjua och åtta respektive. Finländaren Kimi Räikkönen i Lotus, kom nia varefter tionde och sista poängplats togs av Williams Bruno Senna. Sergio Perez, som startat i sista startled efter sin kvalkrasch, nådde elfte plats, men lyckades på vägen sätta tävlingens snabbaste varv. 

Nästa lopp, säsongens sjunde, går om två veckor i Kanada, och det ska bli spännande att se ifall vi då också får presentera en sjunde segrare. Det känns inte alls otänkbart.

Komplett resultat Monacos Grand Prix 2012:

1 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault

2 Nico Rosberg       Mercedes  +0.6 sek

3 Fernando Alonso     Ferrari  +0.9 sek

4 Sebastian Vettel     Red Bull Racing-Renault +1.3 sek

5 Lewis Hamilton     McLaren-Mercedes  +4.1 sek

6 Felipe Massa         Ferrari  +6.1 sek

7 Paul di Resta     Force India-Mercedes  +41.5 sek

8 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes  +42.5 sek

9 Kimi Räikkönen     Lotus-Renault  +44.0 sek

10 Bruno Senna         Williams-Renault  +44.5 sek

11 Sergio Perez        Sauber-Ferrari  +1 varv    

12 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari  +1 varv    

13 Heikki Kovalainen    Caterham-Renault  +1 varv    

14 Timo Glock        Marussia-Cosworth  +1 varv    

15 Narain Karthikeyan   HRT-Cosworth  +2 varv

Bröt

Jenson Button        McLaren-Mercedes

Daniel Ricciardo    STR-Ferrari

Charles Pic        Marussia-Cosworth

Michael Schumacher    Mercedes

Vitaly Petrov        Caterham-Renault

Kamui Kobayashi       Sauber-Ferrari

Pedro de la Rosa    HRT-Cosworth

Pastor Maldonado    Williams-Renault