Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
William Karlsson kliver ner i en helt ny F3-bil för nya serien Eurocup-3 under 2023.
William Karlsson kliver ner i en helt ny F3-bil för nya serien Eurocup-3 under 2023.
William Karlsson kliver ner i en helt ny F3-bil för nya serien Eurocup-3 under 2023.
William Karlsson kliver ner i en helt ny F3-bil för nya serien Eurocup-3 under 2023. Foto: Nicklas Karlsson

William Karlsson, 17, redo för ny F3-serie i Europa – siktar på F1

Från italienska F4-mästerskapen rakt in i hetluften i den nya F3-serien Eurocup-3.

William Karlsson får chansen i toppteamet DriveX och siktet är så klart inställt på Formel 1.

Den nya Europaserien besöker bland annat F1-banor i Monza, Zandvoort och Barcelona.

Vägen till Formel 1 kan ofta vara både lång, krokig och kostsam. Och det är inte minst viktigt att tidigt hamna i rätt omgivning, i de rätta teamen och de rätta serierna.

17-årige William Karlsson, son till förre STCC-föraren Nicklas Karlsson, debuterade i formelbil förra året i det tuffa italienska F4-mästerskapet. Där visade William att han snabbt kunde ställa om från gokart till formelbil och farten fanns för att utmana de bästa tidigt på säsongen. Därmed fick också team från de olika F3-serierna upp ögonen för den svenske talangen. 

Inför säsongen 2023 har serien Eurocup-3 skapats som ett steg mellan F4 och bilsportförbundet FIA:s officiella F3-serie, en serie där vi i år för övrigt hittar en annan förartalang – Dino Beganovic.

Kostnaden för en säsong i den spanska F4-serien uppges vara i snitt cirka 350 000 euro, eller drygt 3,5 miljon svenska kronor. I Eurocup-3 ska budgeten stanna vid drygt en miljon kronor mer vilket ska göra serien attraktiv för förare på väg till F3.

Bilen byggs av Tatuus och är en F.3 T-318 som uppdaterats för bättre aerodynamik, fått ny kylare och nytt batteri. Bilen är 25 kg lättare än den som tidigare använts i serien FREC-serier. Motorn kommer från Alfa Romeo och levererar 270 hästkrafter. Hankook levererar däck till teamen i serien.

Eurocup-3 körs på flera internationellt kända banor och även på några av F1-banorna. Serien körs delvis tillsammans med det spanska F4-mästerskapet.

En Tatuus F3 T-318 på Brands Hatch 2019. Foto: Jen Ross / Wikipedia

Vann i Norden

William Karlsson kommer till serien som mästare i Formula Nordic 2020 och teamet DriveX från Madrid anses tillhöra de bästa i Spanien.

Svenske Karlsson är bara ett bevis på den internationella bredden i serien. Flera av teamen är baserade i Spanien och förutom DriveX finns Campos Racing och IndyCar-föraren Alex Palous team Palou Motorsport. Danskarna Sebastian Gravlund och Sebastian Ogaard står på startlinjen för nederländska MP Motorsport.

– Jag är naturligtvis extremt glad över att få bli en del av DriveX teamet till denna säsong. Under min debutsäsong förra året så var det så mycket att lära sig, dels en helt ny bil med att hitta rätt inställningar men framför allt att hantera däcken för att få ut maximalt grepp vid rätt tillfälle, säger William Karlsson i ett pressmeddelande inför säsongen.

– Självklart blir det en stor utmaning att tävla i den nya F3 serien, bilen är snabbare och det blir en del nya banor att lära sig men jag är väl förberedd och kommer att göra mitt allra bästa.

Eurocup-3 inleds på Spa-banan i Belgien första helgen i maj och efter totalt åtta tävlingshelger går serien i mål i Barcelona i sommar.