Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kraschad McLaren F1
Kraschad McLaren F1
Kraschad McLaren F1
Kraschad McLaren F1

Mr Beans McLaren F1 kostade 9,2 miljoner att reparera

Rowan Atkinson, mer känd som Mr Bean, kraschade med sin McLaren F1 för ett och ett halvt år sedan. Nu vet vi vad skadorna kostade att åtgärda: skyhöga 9,2 miljoner kronor!

Det var i augusti 2011 som Rowan Atkinson var ute på en tur med sin supersportbil, en McLaren F1 som har en toppfart på över 380 km/h. Det var vått och han tappade kontrollen över bilen på väg A605 norr om London. Bilen snurrade innan den åkte ned i diket med ett brak. På vissa bilder ser inte skadan speciellt stor ut, men andra bilder, som den ovan, visar att i princip halva bilen gick åt pipan.

 Nu har vi fått reda på vad det kostade Rowan Atkinsons försäkringsbolag att reparera supersportbilen. Håll i dig nu – 910000 brittiska pund, det motsvarar 9,2 miljoner kronor. Förvisso lär både premien och självrisken vara ganska höga men försäkringsbolaget kan knappast vara nöjda med affären.

 Skyhögt pris för att reparera bilen men det anses ändå vara rena vrakpriset jämfört med att ersätta Rowan Atkinson med en ny bil. En McLaren F1 kostade som ny ungefär 6,5 miljoner kronor. I dag kostar den mytomspunna bilen omkring 50 miljoner kronor.

McLaren F1, en gång i tiden innehavare av titeln världens snabbaste bil, har en V12-motor på 6,1 liter från BMW. 627 hästkrafter och 651 newtonmeter sätter fart på bilen som gör 0-200 km/h på 9,4 sekunder och 0-320 km/h på 28 sekunder. 391 km/h kom den upp i när den slog världsrekord i toppfart 1998.

 Rowan Atkinsons avåkning kallas numera för Storbritanniens dyraste verkstadsnota.