Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nerkladdad polisbuss såld för 2,5 miljoner kronor

En av världens mest exklusiva auktionsfirmor har klubbat en nersprejad och uttjänt polisbuss för 2,5 miljoner kronor. Men det finns en anledning till det…

Två och en halv miljoner kronor för en nedgången och vandaliserad polisbuss, tänker du? Men om vi nämner att den auktionerades ut av Bonhams fattar du nog galoppen, dessutom inte på en av firmans bilauktioner utan en som rör modern konst.

”Kluddret” på bussen är skapad av den hypade och hemliga gatukonstnären Banksy.

Ena sidan av bussen pryds av Dorothy Gale från barnboken Trollkarlen från OZ. På den andra ser vi ett pojkstreck utöver det mesta där ett gäng män tillhörande den amerikanske insatsstyrkan SWAT precis håller på att skrämmas ur vettet.

Bilen färdigställdes 2006 till utställningen Barely Legal i Los Angeles 2006, den brittiska konstnärens första på andra sidan Atlanten. En utställning som bevittnades av en rad kändisar och som kom att bli ett genombrott för honom.

”SWAT Van”, som konstverket heter, har sedan utställningen 2006 ingått i samma samling och var nu för första gången till salu på den öppna marknaden. Konstverket sägs vara välbevarat och i gott skick men ingenting nämns om den är besiktigad eller om reservdelar ingår.