Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu kommer Vespa Elettrica

Piaggios klassiska modell Vespa kommer nu med eldrift, men man är inte först eller billigast. Modellen går att beställa nu men visas upp först om en månad.

Ingenting är sig likt längre, eller äntligen nya tider. Välj själv för nu kommer Piaggios klassiska Vespa med eldrift – en modell som sedan 1946 annars är känd för sitt tvåtaktsknatter och medföljande blårök.

Men italienarna är inte direkt först på pucken. Elskotern/mopeden är redan etablerad. Ja, i den omfattning att även vi på Teknikens Värld, som normalt håller oss på fyra hjul, har bemödat oss att provköra modeller. Bland annat svensk-kinesiska mopeden Vessla som tvingats byta namn till Vässla efter påstötningar från just Piaggio då det ansågs vara för likt Vespa.

Vespa Elettrica går att beställa i dag via webben och startar på 6 390 euro, motsvarande cirka 66 830 kronor. Skotern har en 4 kW stark motor (maxeffekten för moped klass I), en räckvidd på tio mil och ett batteri som tar fyra timmar att ladda. Om Vespan kommer till Sverige och i vilket utförande återstår att se.

El-Vespan ska visas upp under EICMA-salongen i Milano som öppnar den 4 november, och då hoppas vi få mer data, men produktionen av modellen har redan börjat i Pontedera-fabriken i Pisa.

Om eldrivna Vespan blir en "poppis hoj" återstår att se.