Nu ska flyget få egen laddstolpe i Dalarna
Laddstolpar för flygplan. Ja, det blir verkligen på Dala Airport utanför Borlänge. Stolparna ska användas för mindre passagerarplan som drivs av el via batterier.
Det är inom ramen för Klimatklivet som Dala Airport i samarbete med teknikföretagen CTEK och Hybrida bygger tre laddstolpar för elflygplan. Dala Airport har varit i drift sedan 1913 och med laddstolparna ska flygplatsen vara redo för elektrifieringen av mindre passagerarflygplan.
– Världens flygtrafik står i dag inför en stor omställning. Precis som fordonsbranschen behöver flygbranschen elektrifieras. Detta görs i idag i små steg och Dalaflyget är en av de första aktörer i Sverige som vågar satsa på ett hållbart flyg, säger Jonas Anderson, försäljningschef för Norden på CTEK som utvecklat laddstationerna tillsammans med Hybrida E-Mobility, i ett pressmeddelande.
Teknikföretagen hoppas att flera flygplatser i Sverige ska hänga på och bygga laddstolpar. Därmed skulle infrastrukturen för elflyg vara på plats.
Laddstolparna är av samma typ som används till elbilar. Laddtiderna för flygplanen kommer att variera beroende på ombordladdaren och hur stort batteriet är.
Ett tjeckiskt företag har byggt ett mindre elflygplan med en räckvidd på 20 till 50 mil. SVT berättade tidigare i år om den svenska tillverkaren Hart Aerospace som tror att det inom fem år finns ett godkänt elflygplan för 19 passagerare med en räckvidd på 40 mil.
– Vi tror att marknaden finns på de korta rutterna. Stockholm-Visby till exempel, eller regionalt i Norrland, sa vd:n och grundaren Anders Forslund i SVT:s reportage.
Precis som för elbilar minskar servicekostnaden för elflygplan jämfört med de som körs på konventionellt flygbränsle.
– Elflyg är inte lösningen på din Thailandsresa, men en flygning inom Sverige är kort och då spelar det ingen roll att batterierna är tyngre, säger Forslund.
Vid sidan om elflygplan för kortare resor utvecklas en rad olika miljövänliga bränslen för flygindustrin.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se