Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Lincoln Navigator bjuder på större grillfest

En ny generation Lincoln Navigator kräver, trots att den inte är speciellt aktuell för den svenska marknaden, någon form av artikeln. Så här är artikeln – och bilen.

Tredje generationen Lincoln Navigator har hängt med i svängen i tio år, men nu är det dags för den lyxiga USA-suven att gå i pension, trots ett kraftigt lyft för tre år sedan. På andra sidan står en ny generation redo att ta över, en generation som visas upp på bilsalongen i New York som just nu pågår.

Nya Navigator följer samma designlinje som nya generationen Continental som visades som koncept för två år sedan och som kom i produktionsutförande i fjol. Det betyder något mjukare linjer och en helt ny grill. Den gamla tudelade är ett minne blott men är ersatt av en ännu större variant. Kanske inte grillen man blir förälskad i men helt klart maffig, som sig bör på en Navigator, modellen är ju trots allt någon av det lyxigaste i suv-väg från USA.

Grillfest!Grillfest!Grillfest!
Grillfest!

Ford-ägda Lincoln har jobbat hårt för att banta nya Navigator som är nästan hundra kilo lättare än sin föregångare. Men det betyder ändå en matchvikt på 2,6-2,7 ton, ganska rejält med andra ord. Det ska dock tas i beaktning att bilen är 5,35 meter lång och över två meter bred – i korta utförandet (som är cirka sex centimeter längre än föregångaren). Den längre varianten är drygt 5,67 meter lång.

Medan förra generationen hade både V6- och V8-motorer presenteras endast en V6-maskin till nya Navigator. En Ford EcoBoost-sexa på 3,5 liter med okänt effektuttag, men runt 450 hästkrafter säger Lincoln att den dubbelturbomatade maskinen ger. Motorn är för övrigt sammankopplad med Fords tiostegade automatlåda.

Vad maskineriet kan tänkas vilja ha i form av bensin, förutom att det ska vara flytande, är även det okänt. Gamla V6:an snittade runt 1,4 liter enligt verklig förbrukning (inrapporterad av Navigator-ägare i USA). Nya V6:an är sannolikt någon snålare, även om det är samma maskin i grunden.

Nya Lincoln Navigator har det mesta tänkbara i utrustningsväg, exempelvis kameraövervakning med 360 graders vy, Ford Sync 3 med Apple CarPlay och Android Auto, stolar med både kyla och värme som kan ställas in i 30 olika lägen, uppkopplingsmöjligheter av alla de slag, adaptiv farthållare, head up-display och så vidare. Men något semiautonomt körläge verkar inte finnas. Amerikanerna (bortsett från Tesla) tar det lite lugnt med den biten – i nuläget.

Vad denna nya, lyxiga USA-suv kommer att kosta är okänt. Utgående generation kostar i USA från motsvarande 573 000 kronor.