Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Nytt rekord i antalet sålda begagnade bilar

Bilförsäljningen går starkt i Sverige, och så även begagnatmarknaden. Under första kvartalet i år såldes 269 053 begagnade bilar enligt statistik från KVD Bilpriser. Det är den högsta uppmätta siffran någonsin för ett första kvartal.

För att sätta perspektiv på det hela: Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent under första kvartalet i år – jämfört med samma period 2016. Överfört i antal bilar innebär det 4 594 fler sålda fordon.

Flest begagnade bilar såldes det i Västra Götaland med 46 439 fordon. Strax efter hamnar Stockholm med 44 995 bilar, medan Gotland hamnar i botten med 1 569 bilar.

Men det är dock inte hela sanningen. Jämfört med samma period förra året ökade faktiskt försäljningen av begagnade bilar på Gotland med 1,9 procent under årets tre första månader. Sämst procentuellt sett är i stället Dalarna där försäljningen av begagnade bilar i år minskade med 7,3 procent.

Största procentuella ökningen skedde i Halland där antalet sålda begagnade bilar ökade med 9,2 procent.

– Efter ett svagt fjärde kvartal 2016 med minskad försäljning ökar nu försäljningen av begagnade bilar igen. Hela ökningen och mer därtill stod bilhandeln för medan privatmarknaden minskade svagt. En förklaring till ökningen är den mycket starka nybilsförsäljningen under samma kvartal för tre år sedan och att många av de tjänstebilar som då såldes nu kommer ut på begagnatmarknaden, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser i ett pressmeddelande.

De senaste två årens första kvartal har bilhandelsförsäljningen ökat från 33,70 till 35,91 procent, samtidigt som den privata bilförsäljningen minskat från 52,50 till 50,52 procent.

Men nog pratat om procent hit och dit. Vilken bil sålde då bäst under årets första kvartal?

Grottar man ner sig ännu mer i statistiken från KVD ser man att Volvo V70 föga förvånande var den mest sålda begagnade bilen under perioden. Sammanlagt såldes 17 017 stycken. Tvåa och trea hamnar Volkswagen Golf respektive Passat.

Vanligaste färgen var svart ¬– ovanligast lila och orange.