Obama på Sverigebesök – vi spanar in ”The Beast”

Nog är det spännande att en sittande amerikansk president besöker Sverige, men vi hoppas mest på att få en skymt av ”The Beast” – Barack Obamas specialbyggda säkerhetslimousin. Så här är den konstruerad.

Teknikens Världs vanligtvis så bilburna redaktion sitter i dag vid skrivborden. Anledningen är förstås att USA:s president Barack Obama är på besök i Stockholm, vilket lamslår trafiken i stora delar av Stockholms län.

 Om du befann dig längs med E4:an mellan Stockholm och Arlanda i förmiddags kanske du fick syn Obamas konvoj, om inte så finns en ny chans i morgon förmiddag då han åker tillbaka till Arlanda. I konvojen finns förutom en mängd polisbilar två märkliga limousiner. Med sig på alla resor har den amerikanska presidenten två specialbyggda limousiner officiellt kallade Cadillac One, i folkmun kallade ”The Beast.”

 The Beast är förstås ingen vanlig Cadillac utan tros vara byggd på ramen från den lätta lastbilen Chevrolet Kodiak. Runt passagerarutrymmet finns en förstärkt säkerhetsbur i höghållfasthetsstål och karossen är byggd av en militärt klassad blandning av höghållfast stål, aluminium, titan och keramiskt material som ska motstå tung beskjutning. Undersidan är förtstärkt med pansarplåtar. I dörrarna finns två decimeter armering och rutorna är starka nog för att motstå pansarbrytande ammunition. 

 Alla detaljer kring Cadillac One är förstås inte kända och det finns olika uppgifter om mer eller mindre märkliga funktioner. När de tunga dörrarna stängs trycksätts kupén som skydd mot gasattacker och i bagageutrymmet finns syrereserv och brandsläckarsystem men det sägs också att det finns påsar med blod av Obamas blodtyp om det skulle gå riktigt illa. Hela bilen sägs väga omkring 7,5 ton och förmodas drivas av en 6,5-liters dieselmotor.