Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW M550i xDriveBMW M550i xDriveBMW M550i xDrive
BMW M550i xDrive

Nya BMW M550i xDrive närmare presenterad

Värsting-femman får en V8 med dubbelturbo och 462 hästkrafter. Och med fyrhjulsdriften blir den snabbare till 100 km/h än nuvarande M5.

BMW har presenterat vad som för stunden blir toppversionen av den nya 5-serien, internt kallad G30. Nya M550i xDrive får en V8 på 4,4 liter med direktinsprutning, variabla kamtider och dubbla så kallade twin-scroll-turbos, vilket ger 462 hästkrafter vid 5 500 r/min. Men det kanske mest uppseendeväckande är vridmomentet på 650 Nm, som är tillgängligt från 1 800 r/min.

Motorn driver alla fyra hjulen via en åttastegad automatlåda. Tack vare fyrhjulsdriften avverkas 0-100 km/h på fyra sekunder blankt, vilket är två tiondelar snabbare än dagens BMW M5. Toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Fyrhjulsdriften är på klassiskt BMW-vis kalibrerad för att ge en bakhjulsdriven känsla, och BMW utlovar krispig styrning och väghållning. Det nya flaggskeppet får också en del exteriöra attribut, bland annat ett M-sport aerodynamikpaket, 10 millimeter lägre markfrigång och 19-tumsfälgar som standard.

BMW:s M-performance-bilar ligger i gränslandet mellan standardmodellerna och de mer extrema M-bilarna. Bilarna ska vara sportiga, utan att ge avkall på användbarheten. Audi och Mercedes konkurrerar i samma "performance light-segment" med Audi S6 och Mercedes-AMG E43.

M550i xDrive sällar sig till det befintliga modellutbudet i mars 2017. Det är inte känt vad den kommer att kosta, men priset kommer förmodligen att stanna på runt en miljon kronor.