Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Personen på bilden är inte samma person som i artikeln
Personen på bilden är inte samma person som i artikeln
Personen på bilden är inte samma person som i artikeln
Personen på bilden är inte samma person som i artikeln

Olyckor med unga mopedister väntas öka igen

De senaste åren har antalet unga personer som omkommer eller skadas svårt vid mopedolyckor minskat. Nästa år tror experterna dock att den positiva trenden tyvärr vänds.

Svag mopedförsäljning till följd av mindre kullar med 15-åringar har de senaste åren lett till att antalet mopedolyckor med dödlig utgång eller svåra skador minskat med 30 procent. Det rapporterar NTF som samtidigt varnar för att från och med nästa år ökar antalet 15-åringar igen, med risk för att statistiken vänder åt fel håll.

Mellan 2004 och 2009 var unga personer upp till 17 år inblandade i 60-72 procent av alla mopedolyckor där utgången var dödlig eller svåra skador. Under åren 2010 till och med 2013 var motsvarande siffra på 25-47 procent.

Hjälmanvändandet hos mopedisterna har ökat, något som bidrar till den positiva statistiken under senare år. I NTF:s senaste mätning använder 97,4 procent av alla mopedister hjälm (frågan är om ungdomar med integralhjälm hängandes hjässan räknas in), en ökning med två procent sedan 2013.

Däremot kvarstår problemet med trimmade mopeder. Trimmade mopeder står för ungefär en fjärdedel av alla dödsolyckor, dock utan att det bevisar att själva trimmet är orsakande. Dessutom har det visat sig att 6 av 10 mopeder inblandade i dödsolyckor har haft tekniska brister så som bristande belysning eller dåliga bromsar.