Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adam Warner / Kia

Beethoven ger längre räckvidd i elbil

Klassisk musik gör många lugnare bakom ratten och Kia presenterar en studie som påvisar precis det. Att lyssna på Beethoven gav bäst resultat och en låt med The Weeknd var raka motsatsen.

Det är numera välkänt att musiken som spelas i bilens kupé under färd kan påverka förarens körstil. Nyligen gjorde Kia en ny undersökning i ämnet, där man lät ett antal personer köra en EV6 GT-Line S med ljudsystem från Meridian Audio installerat i bilen. Förarna fick helt enkelt köra en planerad rutt och samtidigt lyssna på en spellista med totalt sex låtar från olika genrer.

LÄS OCKSÅ: Kia EV6 är Årets Bil 2022 – ryska poängen inte med 

Tidigare i sådana här sammanhang har man tittat på körstilen kopplat till säkerhetsrisker, men Kia fokuserade på räckvidd – eftersom det var en elbil man använde. Studien visar att pop, hip hop och till och med soulballader påverkar körstilen kopplat till räckvidden. Kia EV6 GT-Line S har en uppskattad räckvidd på upp till 50 mil, men under studien testades inte hela kapaciteten utan rutten var strax under tre mil lång.

Gemensamt för förarna i undersökningen var att ingen av dem tidigare hade kört en elbil och samtliga blev försedda med så kallad biometrisk utrustning. Det innebär att man kunde analysera bland annat förarnas förändringar i hudtemperatur, svettnivåer och puls.

1 AV 6
Foto: Adam Warner / Kia
2 AV 6
Foto: Adam Warner / Kia
3 AV 6
Foto: Adam Warner / Kia
4 AV 6
Foto: Adam Warner / Kia
5 AV 6
Foto: Adam Warner / Kia
6 AV 6
Foto: Adam Warner / Kia

– Vad vi fann från bara två dagars testning var att musik verkligen kan ha ett dramatiskt inflytande på den verkliga räckvidden för ett elfordon. Olika låtar resulterade i varierande elektrodermal aktivitet och blodvolymökning för var och en av deltagarna, kommenterar Dr Duncan Williams, föreläsare på University of Salford’s School of Science, Engineering and Environment. Williams är även medgrundare av WaveTrace, ett psykoakustiskt konsultföretag specialiserat på biometrisk spårning av mänskliga reaktioner på ljud och musikstimuli.

Resultatet då? Att lyssna på klassisk musik, närmare bestämt Beethovens Symphony No. 9, gav lugnast körbeteende och att lyssna på R&B, The Weeknds Blinding Lights, resulterade i ”värst” körbeteende. Det innebär att Beethoven ledde till en körning som gav längre räckvidd och att elen i batterierna tog slut snabbare medan man lyssnade på The Weeknd.

Så mycket räckvidd kostade musiken

I genomsnitt tappade förarna 25 procent i räckvidd jämfört med verkliga mil.

Total teststräcka: 2,9 mil

Genomsnittlig räckviddskostnad: 3,6 mil

 

Klassisk musik (111 BPM, Beethoven, Symphony No. 9) längd: 32,5 procent av spellistan.

Räckviddskostnad: 7,7 procent.

 

Upptempo pop (171 BPM, The Weeknd, Blinding Lights) längd: 10,4 procent av spellistan.

Räckviddskostnad: 23,6 procent.

 

Soulballad (79 BPM, Adele, Hello) längd: 15,3 procent av spellistan.

Räckviddskostnad: 13,3 procent.