Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Bensinstationsbolag dömt för diskriminering

Att en person i rullstol inte når att tanka sin bil på grund av hur macken är utformad kan vara ett fall av diskriminering. Stockholms tingsrätt dömde i torsdags bensinstationskedjan Circle K till skadestånd.

När rullstolsburne Hans Filipsson skulle tanka hos Ingo på Fyrisparksvägen i Uppsala nådde han inte upp till betalautomaten. Hans Filipsson stämde då Circle K, som driver Ingos obemannade mackar, med stöd av DHR, Disability Rights Defenders Sweden, och Talerättsfondens jurister. Det framgår av ett pressmeddelande från DHR. 

Bensinstationen på Fyrisparksvägen genomgick en större ombyggnad under 2016. Enligt plan- och bygglagen ska en byggnad vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga efter en ombyggnad.

Tingsrätten har nu konstaterat att bensinstationen inte varit tillgänglig vid Hans Filipssons besök och att han därför missgynnats. Av det följer enligt tingsrätten att det aktuella kravet på tillgänglighet och användbarhet inte kan anses ha uppfyllts vid ombyggnaden. 

– Det innebär indirekt att Circle K och andra kedjor måste göra sina obemannade stationer tillgängliga, för annars riskerar de också att stämmas. Det vore också en dom som kan ge riktning för andra, liknande samhällssituationer med betalautomater, säger Hans Filipsson.

Circle K döms att betala 10 000 kronor till Hans Filipsson. De har till den 3 november på sig att överklaga domen.