Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Bilar kan vara smutsigare än toaletter

Insidan av ett fordon kan vara smutsigare än en genomsnittlig toalett, visar en ny studie.

Forskare från brittiska Aston University School of Biosciences har genomfört en undersökning som jämför bakterier i toaletter och bilar. Studien gjordes på uppdrag av Scrap Car Comparison och resultatet är något kväljande: bilar kan vara smutsigare än en genomsnittlig toalett.

Det var visserligen en ganska liten studie, sett till antalet undersökta toaletter och fordon. Man tog prover från två toaletter och fem fordon – men en av bilarna var inte mer än två år gammal.

I studiens samtliga fem bilar hittades fekala bakterier, men något överraskande är att de högsta nivåerna fanns i bagageutrymmet. Avföringsbakterier hittades förstås på förarsätet också, vilket inte är lika överraskande. 

Smutsigaste platserna

Bilarnas smutsigaste plats var bagageutrymmet, där hittades 1 425 bakterier. Därefter kom förarsätet med 649 bakterier, växelreglaget som hade 407 bakterier, baksätet med 323 bakterier och instrumentbrädan hade 317 bakterier.

Hur var det då med ratten? Man skulle kunna tro att den också var smutsig eftersom det är där man petar mest när man kör bil. Men studien visar att det var ett av de renaste områdena i bilarna och en teori är att pandemin gjort att människor ökat användningen av handsprit.

Naturligtvis upptäcktes fler bakterier ju äldre bilen var och så här kommenterar Dr Jonathan Cox, en av forskarna:

– Vi behöver inte vara allt för oroliga, men folk bör vara uppmärksamma på att inte all smuts är synlig. Människor borde göra en större ansträngning för att hålla sina bilar rena eftersom det i slutändan handlar om att minska risken för att bli sjuk.