Foto: Joakim Rådström

Bilberoende San Marino ska ställa om

Lilla San Marino är det enda landet i världen med fler bilar än människor. Kultur och tradition kopplat till klassiska sportbilar, lagstiftning som gynnar bilägande och kuperad terräng bidrar till situationen. Men nu kommer omställningen till grön bilism, lovar regeringen. Följ med till ett litet land med stora framtidsmål.

Joakim Rådström

Kan du föreställa dig när allt blir elektriskt – kommer den här inte att kunna framföras längre då? Det här är ju som en målning av Caravaggio, ett konstverk!”
Francesco Brigante pekar med handen mot vännen Claudio Silvagnis pietetsfullt ­renoverade BMW R42-motorcykel, modell 1926. BMW:s andra touringmodell någonsin. Fyrtakts tvåcylinders boxermotor om 500 kubik. Kardanbroms bak, medföljande original-smörjoljeflaska i mässing. Förgasaren (BMW:s egen design) sög in luften genom svänghjulshuset. Blandningsmängden och – sammansättningen ställdes in med två spakar på den högra styrhalvan – en sorts föregångare till turbon.
– Vi måste behålla dem som målningar, som skulpturer. Och vi kan inte jämföra modern konst med klassisk; de är olika varandra, säger Francesco Brigante.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill