Det är viktigast när svenskarna åker på bilsemester
Vad är viktigast för dig under din bilsemester? Däcktillverkaren Goodyear presenterade nyligen sin undersökning, som får bli avstampet mot årets bilburna sommarsemester.
Åker du på bilsemester? Oddsen verkar vara synnerligen goda för att svaret är ja, vi är en bilburen befolkning i ett avlångt land. Med betoning på långt. Dessutom står den svenska kronan som den gör just nu, känns som att vi får mer för pengarna på hemmaplan. Kanske en bilsemester i Sverige?
Goodyear har låtit YouGov utföra en undersökning, där 1 008 svenska män och kvinnor i åldrarna 18-65 som har körkort intervjuades under perioden 7-14 december 2022 om just vanor under bilsemester. På frågan om man någon gång varit på bilsemester svarade 85 procent ja, 13 procent nej och två procent svarade att de inte visste. Vilket i sig skulle kunna vara ett uppslag till en intressant artikel – så åker du på bilsemester, missar allt och glömmer dessutom bort den. Men det får vi ta nästa gång.
I stället dyker vi ner i frågorna i hur undersökningsgruppen värderar olika saker vid val av resmål under bilsemestern. Och det är tydligt att mat och väder står högst i kurs, något som 35 respektive 31 procent av de tillfrågade uppger. Inte helt oväntat, de där två grejerna kan verkligen höja eller sänka en upplevelse radikalt – oavsett om man åker bil eller inte. På tredje plats enligt undersökningsgruppen hamnar att ”det ska vara nytt och spännande” som anges som viktigast av 27 procent av gruppen. Intressant är att svarsalternativet som värderas lägst är ”att många svenskar reser dit”. Undersökningsgruppen verkar inte vilja träffa andra svenskar, vilket kan bli ett hyfsat rejält problem vid bilsemester på hemmaplan.
https://datawrapper.dwcdn.net/KPaop/2/Skämt å sido, det råder inga tvivel om att just bilsemestern är ett fantastiskt sätt att upptäcka både Sverige och världen. Visst händer det att man går på nitar längs vägen, inget snack om saken. För egen del låg jag för nära lastbilen framför vid gränsövergången mellan Österrike och Italien för herrans massa år sedan. Resultatet blev att jag körde rakt ner i ett rejält potthål vilket gav punktering på min stackars Triumph GT6 från 1968. Och här kommer vi in på första rådet till dig som ska åka på bilsemester – var väl förberedd. Kolla mönsterdjupet och ersätt däcken om det är för litet. Reglerna säger minimum 1,6 millimeter på sommardäck och här krävs lite smartness – för inte fasen åker du hemifrån på en långresa om djupet mäter alldeles strax över 1,6 millimeter vid avresa. Då tar de slut under resan och bara tanken på det verkar jobbig. Säkerställ i god tid innan resan att däcken är i skick för resan, kanske även serva bilen om ni ska åka långt. Se över och eventuellt byt torkarblad och städa ur bilen innan avresa. Alltid skönt att sätta sig i en ren bil.
Medlemskap i EU innebär dessvärre inte total likriktning regelmässigt, det finns en rad olika regler i olika länder vilket kan vara lite stökigt att hålla resa på. Appen Åka Utomlands kan vara ett vettigt hjälpmedel då den hjälper till att hitta vad som gäller för olika resmål. Utgå från att alltid använda säkerhetsbälte, använd aldrig handhållen mobiltelefon bakom ratten, kör aldrig bil under alkoholpåverkan och ha automatiskt halvljus påslaget. Alltså precis som hemma. Där har du en bra start som håller länge.
https://datawrapper.dwcdn.net/b0EKi/1/Om jag hade varit rätt förberedd med min Triumph, då hade jag vetat att däcken som satt på min bil hade innerslang. Ja, så illa var det. Dessutom hade jag rationaliserat bort reservhjulet för att få med mer packning, ersatt med punkteringsspray. Som hjälpte föga då ventilen gått tvärt av från slangen. Man kan säga att det sprutade punkteringsspray lite överallt. Det blev bärgare och till slut fyra nya däck. Och här kommer nästa tips – se till att ha ordning på finanserna innan ni åker. Ha med kontanter om olyckan är framme, det är inte alla länder i Europa som är fullt lika digitala eller ens tar kort som här i Sverige. Om du skulle råka ut för något liknande inom EU, då gäller din svenska bilförsäkring. Men se till att ha med dig försäkringsbrev i bilen. I värsta fall kanske en pdf i telefonen räcker. Ditt svenska körkort gäller inom hela EU, se bara till att det är giltigt tills ni kommer tillbaka.
En annan viktig punkt för att hålla humöret på topp är att i möjligaste mån undvika köer. Om du semestrar i Sverige brukar det inte bli något större bekymmer, om man hjälps åt att hålla koll via kartappar eller navigationshjälpmedel går det att undvika helt. Åker ni dessutom på mindre vägar är oddsen ännu bättre att ni kan hålla er rullande. Det kan bli värre nere i Europa, allra mest om man hamnar i vägarbete efter vägarbete. Återigen gäller att den som är bäst förberedd, lyckas bäst. Trevlig resa!
https://datawrapper.dwcdn.net/r8WOa/1/
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se