Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lastbilar ska få eget säkerhetsprogram hos Euro NCAP.
Lastbilar ska få eget säkerhetsprogram hos Euro NCAP.
Lastbilar ska få eget säkerhetsprogram hos Euro NCAP.
1 AV 2
Xpedition Trucks Scania G410 XT är något helt annat än du är van vid
2 AV 2
Lastbilar ska få eget säkerhetsprogram hos Euro NCAP.
Foto: Christian Lagerek / Shutterstock

Euro NCAP börjar säkerhetsklassa lastbilar

Nu ska Euro NCAP utöka sin verksamhet och börjar därför säkerhetsklassa tunga lastbilar. De kallar systemet för Truck Safe City and Highway och skiljer sig från det befintliga säkerhetsprogrammet för personbilar.

Den europeiska säkerhetsorganisationen Euro NCAP berättade redan i höstas om att man ska förnya hela sitt program och göra det mer modernt. Då avslöjades också att det ska införas helt nya, egna program för motorcyklar och motorskotrar samt lätta och tunga lastbilar. Nu tas det första steget och det är dags att införa säkerhetssystem för tunga lastbilar.

Euro NCAP kallar programmet för Truck Safe City and Highway och syftet med att införa det är att alla berörda aktörer ska kunna identifiera och bedöma säkerhetsnivån i sina lastbilsflottor. Det ska i sin tur skapa en marknad för säkrare teknik, eftersom man hoppas att branschen ska välja säkrare lastbilar och även att myndigheter ska sätta strängare krav inom sina verksamheter.

– I Sverige ser vi frontalkrockar, och särskilt med tunga lastbilar, som en av de största utmaningarna för att utveckla ett säkert vägtransportsystem. Baserat på den framgångsrika erfarenheten av Euro NCAP:s personbilstester som räddar liv förväntar vi oss att Euro NCAP:s nya klassificeringssystem för tunga lastbilar kommer att vara ett starkt verktyg för att ta itu med denna stora fråga på vårt lands vägar, kommenterar Rikard Fredriksson, fordonssäkerhetsrådgivare på Trafikverket och ledamot i Euro NCAP-styrelsen.

LÄS OCKSÅ: Dålig säkerhet i skåpbilar enligt Euro NCAP 

Godstransporter är viktiga för samhället och trots att man på många håll försöker främja tågtransporter, att handla mer lokalt och generellt omstrukturera logistikkedjorna så ökar vägtransporterna. Den globala organisationen International Transport Workers, ITF, har förutspått att den globala fraktefterfrågan kommer att tredubblas mellan 2015 och 2050.

Tunga lastbilar står för nästan 1,5 procent av alla fordon på europeiska vägar och dessa är inblandade i nästan 15 procent av alla dödsfall på väg i EU, enligt Euro NCAP:s rapport. Detta är bakgrunden till att man vill göra marknaden för tunga lastbilar säkrare.

Det nya programmet hos Euro NCAP kommer innehålla två delar, både motorväg och stadsmiljö, eftersom vägtransporterna inte är med om samma typer av körningar. Vissa körs uteslutande på motorväg, vissa enbart i stadsmiljö och några både och. Oavsett vilken miljö man kör i tycker Euro NCAP att det måste införas fler krav på säkerhetssystem. Och det är dessa som man kommer informera om vid rapporteringen av varje lastbils säkerhetsnivå, som helt enkelt beräknas utifrån vilka säkerhetssystem fordonet har och hur väl de fungerar.