Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Felicity AceFelicity AceFelicity Ace
Felicity Ace Foto: Naftika Chronika

Fartyg sjunker med tusentals bilar ombord

Volkswagen-fartyget lastat med tusentals bilar på väg till USA har nu sjunkit. Bilar för 1,5 miljarder kronor ligger nu på havets botten.

För ett par veckor sedan kunde vi rapportera om att fartyget Felicity Ace fattat eld utanför Azorerna. Fartyget var på väg från tyska Emden till Rhode Island i USA och ombord fanns bilar av märkena Audi, Bentley, Porsche och Volkswagen. Exakt hur många som fanns om bord är inte klart, men fartyget hade en kapacitet att lasta 4 000 fordon. Bentley har bekräftat att man hade 189 bilar ombord och Porsche ska ha haft cirka 1 100 bilar på fartyget. Enligt uppgift ska också bilar av märkena Bugatti och Lamborghini ha funnits ombord. 

Och nu ligger de på havets botten. Trots tidigare uppgifter om att läget stabiliserats och att elden släckts sjönk fartyget under bogsering i morse, i hård sjö, 40 mil från Azorernas kust. Samtliga 22 besättningsmän hade redan tidigare evakuerats från fartyget med hjälp av helikopter. 

Fartyget, och alla bilarna, vilar nu på 3 500 meters djup. Enligt BBC har ingen olja läckt ut från fartyget, men det finns farhågor om att bränsletankarna kan ha skadats och att det kan ge upphov till oljeläckage. 

Volkswagen uppger via Reuters att man har försäkring som täcker förlusten med omkring 155 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,5 miljarder svenska kronor.