Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ingen rolig syn.
Ingen rolig syn.
Ingen rolig syn.
Ingen rolig syn. Foto: YouTube

Ferrari F40 kraschade under backlopp i helgen

En Ferrari F40-förare gjorde ”det förbjudna” – att inte lyckas hålla den ikoniska italienaren kvar på vägen. Vi förmodar att bilen kommer att repareras oavsett kostnad.

Ferrari F40 är delvis känd som svårbemästrad, även om Teknikens Världs Linus Pröjtz tycker den är betydligt mer förlåtande än föregångaren 288 GTO. En hel del av de 1 311 (1 315 uppger en del källor) F40:or som tillverkades mellan 1987 och 1992 har kraschat under årens lopp, en del så illa att de inte längre finns kvar i livet.

Den gångna helgen, i samband med backloppet Kerenzerbergrennen i Schweiz, fick ännu en F40 smaka på hur det är att lämna trygga asfalten. Enligt uppgift ingick bilen i en konvoj med italienska supersportbilar som körde upp för de slingrande vägarna. I en skymd vänsterkurva passerar bil efter bil, men när F40:n kommit en bit in i den hörs däckskrik och därefter en kollision. Incidenten fastnade inte på film.

https://youtu.be/Ar4SaEyNSgQ

Däremot fastnade den kraschade Ferrarin på film när den hämtades av bärgare. I filmen syns tydligt att fronten och stora delar av framvagnen fick ta emot största delen av smällen. Även rörramen har fått sig en törn. Enligt uppgift ska passagerarsidan också ha tagit stryk, dock okänt hur mycket.

Det ser dock inte alls ut att vara omöjligt att få rätsida på denna F40 igen, även om det kommer att bli kostsamt.

https://youtu.be/f9QfTfJH9co

Ferrari F40 är, som nämnt, en ikon bland supersportbilar. Den är en del av Ferraris 40-årsjubileum och självaste Enzo Ferrari var detaljstyrande i utvecklingen.
Den har en V8-motor på 3,0 liter som ger 478 hästkrafter och 577 newtonmeter som når bakhjulen via en femväxlad manuell låda. 0-100 km/h går på 4,1 sekunder och 0-200 km/h på 11,0 sekunder. Siffror som i dag inte ses som speciellt imponerande, men på 1980-talet var det extrema siffror. Toppfarten på 324 km/h var under en kort period högre än någon annan bil i världen.