Hazel Chapman – en av Lotus grundare är död

Hazel Chapman, medgrundare av Lotus och fru till Colin Chapman, är död. Hon blev 94 år gammal.

Hazel Williams föddes 21 maj 1927 i norra London och träffade Colin Chapman på en dans 1944. Han var 16 och hon några månader äldre. Ett tag senare tillät hennes föräldrar paret att använda deras garage för att bygga vad som skulle bli den första Lotus-bilen, Mark 1, baserad på en Austin 7. Under tiden blev Colin Chapman inkallad till Royal Air Force, RAF, och Hazel fortsatte under tiden att bygga Lotus Mk1 och efterföljaren Mk2.
Tävlingsframgångar med både Hazel och Colin bakom ratten ledde till beställningar av bilar och med Hazels kommersiella sinne bildades deras första Lotus-verksamhet den 1 januari 1952. Senare under året ombildades det till aktiebolag och Hazel stod för kostnaden på 25 pund.

1 AV 5
Hazel Chapman med Lotus nummer 100 000, 2018.
Foto: Lotus
2 AV 5
Hazel och Colin Chapman.
Foto: Lotus
3 AV 5
Hazel Chapman i Lotus Mk1.
Foto: Lotus
4 AV 5
Hazel Chapman på Snetterton 2010.
Foto: Lotus
5 AV 5
Hazel Chapman med bland annat Elio De Anglis och Ayrton Senna, vid Spa 1985.

– Det är en mycket sorglig dag för alla runt om i världen som är förknippade med Lotus. Utan Hazel Chapman skulle det inte finnas något Lotus, säger Matt Windle vd för Lotus.
Paret gifte sig 1954 och när verksamheten växte tog Hazel en plats i styrelsen i flera av deras företag som Lotus Cars, Team Lotus och Lotus Components.
Hon var stolt över att genom åren ha arbetat med nästan alla Formel 1-förare, inklusive ikoner som Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Nigel Mansell, Ayrton Senna, Ronnie Peterson och Gunnar Nilsson.

Efter Colin Chapmans död 1982 bestämde hon sig för att sälja Lotus Cars och blev senare chef för Classic Team Lotus, familjeföretaget som jobbar för att bevara bilarna och arvet från märkets globala racingframgångar.
Hazel Chapman höll genom åren en nära relation till allt relaterat med Lotus och enligt tradition visades alltid den senaste Lotus-bilen för Hazel innan den presenterades offentligt. Den senaste var Lotus Evija innan lanseringen 2019.
Hazel Chapman gick bort tisdag 14 december och blev 94 år gammal.