Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Yaroslau Mikheyeu / Shutterstock

I mars sker flest stenskott

Under mars månad ökar reparationer och byten av vindrutor på bilar på grund av det ökade antalet stenskott. Dessutom har stenskotten ökat årligen.

Ny statistik från Trygg-Hansa visar att det under mars sker omkring 40 procent fler stenskott jämfört med en genomsnittsmånad. Det kanske säger sig självt att mars är den månad på året då flest stenskott sker. Gruset efter vintern ligger kvar innan det sopas undan för våren, trots att snön redan har smält på många håll.

Men det är inte bara det faktum att man i mars löper större risk för stenskott, statistiken pekar också på att fenomenet i sig har ökat under en tioårsperiod.

Ökning av reparationer i mars (jämfört med genomsnittsmånad)

2019: reparationer +45 procent, byten +34 procent

2020: reparationer +42 procent, byten +22 procent

2021: reparationer +43 procent, byten +33 procent

– Många sammanhängde faktorer ligger bakom ökningen av stenskottsrelaterade skador. Visst har vi blivit fler på våra vägar och trafiken har blivit tätare, men det slopade kravet på stänkskydd har sina konsekvenser. Gummiblandningarna i våra däck har i dag lättare att samla på sig grus vilket gör att de skickas iväg som rena projektiler när vi ökar hastigheten. Dessutom har våra framrutor blivit tunnare och tar mer stryk när stenarna kommer flygande, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

I fjol hanterade Trygg-Hansa totalt 36 370 byten av vindrutor – och det är bara ett av alla försäkringsbolag i Sverige. Stefan Brala menar dessutom att många byten hade kunnat undvikas med hjälp av stenskottsplåster eller att bilägare besökt verkstaden snabbare när de drabbats av ett stenskott.

– Att laga ett stenskott sparar inte bara tid och pengar utan ger även klara miljövinster. Att våra kunder lagade sina stenskottsskador i tid bidrog bara under 2020 till en miljöbesparing motsvarande cirka 1 200 ton koldioxid, säger han.

Tips för att minimera skadorna

• Håll avstånd i trafiken.

• Sätt på ett stenskottsplåster direkt om olyckan är framme.

• Laga innan det blir en spricka.

• Åk direkt till en verkstad.