Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jaguar Land Rover

Jaguar sparar motorljud från V8 på Storbritanniens Nationalbibliotek

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Men det här är sant. Eftersom Jaguar är rädda för att kommande generationer inte ska få veta hur en femliters-V8 låter under acceleration så har de nu spelat in just det ljudet och arkiverat det på nationalbiblioteket.

Det skulle förstås kunna vara ett så kallat pr-trick, men vi väljer att betrakta detta som en kulturgärning. Eftersom Jaguar precis som de flesta andra biltillverkare siktar på att bli ett helelektriskt företag (Jaguar så tidigt som 2025 faktiskt) så gör de denna gärning helt och hållet för att eftervärlden inte ska missa vrålet från deras femliters-åtta som sitter i bland annat Jaguar F-Type R 75 Coupé. Och det är inget dåligt ljud. Bilen är en specialutgåva som hyllar det sista tillverkningsåret av den ikoniska modellen och markerar Jaguars 75-åriga sportbilshistoria. Bilens femliters kompressormatade V8 levererar 575 hk och ger ett vridmoment på 700 newtonmeter. Acceleration från 0-100 km/h sker på 3,5 sekunder, medan topphastigheten är elektroniskt begränsad till 300 km/h.

Jaguar har till och med lyckats få Cheryl Tipp, nationalmuseets kurator för ”wildlife and environmental sounds” att uttala sig i positiva ordalag om detta: ”Vi är mycket glada över att kunna bevara inspelningar av F-Type V8 för Jaguar-entusiaster och lyssnare runt om i världen. Då produktionen av denna motor närmar sig sitt slut, tar detta unika ljud sin plats i nationens arkiv tillsammans med andra ljud som inte längre kan höras på.”.

Möjligen har de missat att specialjaguarer har en tendens att överleva sina ägare, åtminstone om de servas väl, och alltså kommer att kunna höras så att säga live i många år in i det eldrivna århundrade vi befinner oss i nu. Ett roligt pr-trick är det i alla fall. Men inspelningarna är endast 30 och 47 sekunder långa, vilket förstås är för lite. Minst ett varv runt lämplig racerbana hade varit tillbörligt.

LÄS MER: Lyssna på Porsche 718 Cayman GT4 RS här! 

Men nu vill vi veta vilka andra bilrelaterade ljud just DU vill ska bevaras på vårt svenska nationalbibliotek. Förslag från redaktionen är Volvo Amazon på sladd, Volvo 245 Turbo – också på sladd, Koenigsegg (valfri) under acc från 0 till 350 km/h (eller mer), Saab 900 Turbo fullfartsacceleration med slirande framdäck, motorras på Volkswagen Transporter T5 2,0 BTdi (det ljudet finns inetsat i chefredaktörens hörselgångar, Porsche Cayman GT4 RS på racerbana (kan ersättas med valfri cirkelsåg). Men nu är det er tur. Comment below, som de säger på Youtube, och lista just Edra bilrelaterade motorljud som bör bevaras för kommande generationer att längta tillbaka till.