Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Asics / Asics

Krockkuddar blir sportiga skor

Uttjänta krockkuddar får nytt liv på gymnastikskor när Toyoda Gosei och Asics ingår samarbete. 

Att gamla fiskenät och petflaskor återanvänds och blir interiörmaterial i bilar har vi hört förr. Om och om igen, i pressmeddelande efter pressmeddelande från stolta biltillverkare med till synes dåligt samvete. Men nu är det dags för bilindustrin att sträcka på sig, för nu nås vi av nyheten att cirkeln även går åt andra hållet.

Det är gymnastikskotillverkaren Asics som har börjat återanvända uttjänta krockkuddar från Toyoda Gosei i sin tillverkning. Samarbetet bottnar sig i att skotillverkaren har eftersökt mer hållbara produkter samt att Toyoda Gosei har försökt hitta nya grepp för att återanvända sina produkter – vilket är väldigt svårt. Man har emellertid haft en kollektion av bland annat väskor och pennfodral.

Toppen med röda sömmar och siffror kommer från gamla krockkuddar.

Materialet kommer att finnas på skor i kollektionen Asics Sports Style och på bilderna här ses modellen Gel-Sonoma 15-50. Bland alla veck och sömmar kan det vara svårt att se vad som är vad men krockkuddarna, som kommer från Toyoda Gosei testverksamhet, utgör toppen på skon – delarna med röda sömmar och siffror. På innersulan kan man också se en logotyp som illustrerar en krockkudde.

Skorna säljs i Japan för motsvarande 1 310 kronor. En inte allt för explosiv prislapp.