Teckenkombinationen 3JOH22A fick avslag för några år sedan då den spegelvänd blir ASSHOLE (rövhål).
1 AV 2
”Tänkte: Vad sticker mest i ögonen på folk?”
2 AV 2
Teckenkombinationen 3JOH22A fick avslag för några år sedan då den spegelvänd blir ASSHOLE (rövhål).
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Lista över alla nya personliga registreringsskyltar 2022

3 412 personliga registreringsskyltar beviljades under fjolåret. Det är förvisso tre procent färre jämfört med 2021, men det totala antalet sådana skyltar är större än någonsin. Här får du listan över alla teckenkombinationen som godkändes i fjol – har du någon favorit?

Umgås du med tanken på att klä din bil med en högst personlig registreringsskylt? Det är i allra högsta grad fortfarande möjligt, något som färsk statistik från Transportstyrelsen understryker. Under 2022 beviljades 3 412 nya skyltar, vilket var tre procent färre än under 2021. Trots minskningen är det totala antalet ändå rekordartat då det finns 25 343 personliga skyltar i Sverige.

– Antalet ärenden hos oss minskar en del. Det är möjligt att minskningen beror på mer osäkra ekonomiska tider, och att människor håller lite hårdare i plånboken. Samtidigt kan det röra sig om slumpen eftersom minskningen ändå är ganska liten. Det är svårt att dra några säkra slutsatser, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.

Vad är det som gäller om du vill skaffa en personlig skylt? Transportstyrelsen informerar följande: ”Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes 1988. Det kostar i dag 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. Därefter är det möjligt att förlänga licensen ytterligare fem eller tio år mot ny avgift. Skylten får ha mellan två och sju tecken, kombinationen får inte misstas för ett vanligt registreringsnummer eller vara sådan att den kan medföra olägenhet eller väcka anstöt. Om kombinationen motsvarar ett varumärke krävs godkännande av den som har rätten till det. Av avgiften används 700 kronor för administration. Resterande del går in till Skyltfonden som administreras av Trafikverket. Två gånger om året betalar Trafikverket ut medel ur fonden till olika projekt som kan höja trafiksäkerheten inom vägtrafiken. Under de senaste 10 åren har Trafikverket betalat ut över 90 miljoner kronor från fonden.”

Nedan kan du ta del av samtliga 3 412 teckenkombinationer som under 2022 fick klartecken av Transportstyrelsen. Både nyregistrerade och förlängda kombinationer listas.

https://datawrapper.dwcdn.net/ME9jw/1/