Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På bilden syns tydligt hur liten och nätt snöskotern är.På bilden syns tydligt hur liten och nätt snöskotern är.På bilden syns tydligt hur liten och nätt snöskotern är.
På bilden syns tydligt hur liten och nätt snöskotern är. Foto: Sanne Väli-Tainio / Teknikens Värld

MoonBike – fransk elsnöskoter för roliga turer

En fransk snöskoter som drivs med el har nått den svenska marknaden och den visades upp på elbilsmässan eCarExpo. MoonBike är mindre och billigare än en vanlig snöskoter och syftet med den är: ha kul!

Vintern är över och de flesta längtar till sommaren. Men redan nu kan man beställa sitt fordon för roliga äventyr till nästa vinter: en MoonBike. Det är en snöskoter som drivs med en elmotor på fyra hästkrafter, den har plats för två mindre batterier (2,5 kWh) som tillsammans räcker till ungefär tre timmars körning, eller ett lite större som räcker till 2,5 timmars körning. Den är mindre än en vanlig snöskoter och väger under 90 kilo. Topphastigheten är 42 kilometer i timmen.

Batterierna är borttagbara och de laddas i ett vanligt uttag i hemmet, och tar man inte in dem när skotern stängs av och det är kallt ute försämras förstås batteriernas kapacitet med tiden. De laddas upp på ungefär fem timmar.

Foto: Sanne Väli-Tainio / Teknikens Värld

Batterierna sitter i en modul som alltid har tolv grader i temperatur när fordonet är igång, och MoonBike klarar enligt tester från företaget användning i 25 minusgrader.

– Det klarar säkert ännu kallare temperaturer, men vi har inte testat det för det är inte så många som är ute och kör skoter för skojs skull när det är 30 minus eller kallare, säger Hervé Browne, generaldirektör för MoonBike, och skrattar.

Målgruppen är egentligen vem som helst, men den befintliga kundbasen består av skidsemester-företag, hotell och i Sverige hoppas man kunna locka privatpersoner.

– Här ser vi potential och vi har redan sålt till flera svenska företag. Det är lämpligt för skidorter att ha som en rolig upplevelse, där man är en grupp på kanske sex personer och leds av en guide, säger Hervé Browne.

Snöskotern kostar från cirka 90 000 kronor och går att beställa i Sverige.