Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Motikon – en värld av ikoner

Från Peugeot 205 GTI till Lamborghini Countach. Motikon i Uppsala satsar på moderna klassiker i en miljö som påminner om en bilutställning och med tilläggstjänster som gör att även en bilintresserad med tummen mitt i hand kan äga sin drömbil.

Från E4:an utanför Uppsala syns skylten på den nya byggnaden tydligt. Kör du i laglig hastighet kan du också förnimma en bilhall som inte ser ut som andra. På ­väggen hänger konst av forne F1-föraren och Le Mans-vinnaren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson.
Blandningen av bilar är eklektisk. En BMW M1 med Procar-breddare trängs med en Mercedes SL av generation R 107, alltså Dallas-moppen. Lite längre bort står en Honda NSX-R bredvid en Mitsubishi Lancer Evolution Tommi Mäkinen Edition och en Porsche 911 av 996-generation med RUF-kompressor. Det är som sagt gott och blandat och det är omöjligt att vända sig åt något håll i hallen utan att bli hänförd. 

Att samla fina och unika bilar i en och samma hall är emellertid inget nytt. Det nya med Motikon är hur det genomförs i allt från inköp till skötsel av bilarna. Få av vagnarna säljs för kunds räkning, vilket är regeln hos alla konkurrerande firmor som ­handlar med exotiska bilar. Här har nästan alla bilarna köpts in av Motikon och företagets ägare för att de hittar bilar som de tror på. Tillvägagångssättet binder inte bara kapital, det skapar självfallet också en trygghet hos köparen att vagnarna köpts in på egna ­meriter och att ägarna av företaget vill satsa på just dessa innan de har en kund.
– Vi köper in bilar med karaktär, bilar vi själva gillar, det är väldigt viktigt för oss. En annan viktig sak är att körupplevelsen står i centrum, bilen måste beröra dig utan att du ska behöva köra i 200 km/h som det ofta är med nya bilar, berättar Filip Larsson, vd och medgrundare av Motikon.

Från 1960-tals Fiat till 2000-tals Porsche, både prestanda och pris spretar avsiktligen hos Motikon.Från 1960-tals Fiat till 2000-tals Porsche, både prestanda och pris spretar avsiktligen hos Motikon.Från 1960-tals Fiat till 2000-tals Porsche, både prestanda och pris spretar avsiktligen hos Motikon.
Konst på väggarna och rullande konst på golvet. Sveriges nyaste och mest heltäckande entusiastbilscentrum heter Motikon och har sin bas i Uppsala.Konst på väggarna och rullande konst på golvet. Sveriges nyaste och mest heltäckande entusiastbilscentrum heter Motikon och har sin bas i Uppsala.Konst på väggarna och rullande konst på golvet. Sveriges nyaste och mest heltäckande entusiastbilscentrum heter Motikon och har sin bas i Uppsala.
1 AV 3
Från 1960-tals Fiat till 2000-tals Porsche, både prestanda och pris spretar avsiktligen hos Motikon.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 3
Konst på väggarna och rullande konst på golvet. Sveriges nyaste och mest heltäckande entusiastbilscentrum heter Motikon och har sin bas i Uppsala.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 3
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

I september lämnade Filip Larsson sitt livsverk Autoropa som han sålde efter att ha byggt upp Nordens största generalagent för sport- och lyxbilar. Under de sista tio åren har han även anlitats av Ferraris utvecklingsteam och bedömt gatbilarna utifrån ett kundperspektiv under utvecklingsprocessen. Privat har han ­alltid haft en passion för klassiska bilar, senaste inköpet är en fyrdörrars Alfa Romeo Giulia.
– Vi gillar alla sorters bilar, en del är dyrare och en del har en betydligt lägre prislapp. Häromdagen köpte vi in en Alfa Romeo GTV med 1 100 mil på mätaren. Generellt kan man säga att vi satsar på lite mer vanliga bilar med ovanlig historia som GTV:n med få mil eller en svensksåld Nissan 300ZX som vi köpte nyligen med 3 000 mil. I andra änden av spektrat så har vi en BMW E36 M3 GT som har gått 16 000 mil men som å andra sidan endast tillverkades i 356 exemplar, då blir det något unikt med den bilen utifrån själva versionen, berättar Filip Larsson.

Moderna klassiker, bilar från 1990-talet och framåt tror Motikon på, inte bara därför att de var drömbilar för dagens 40- och 50-åringar.
– Det är både investeringar, sett ur ett värde­perspektiv där de är på väg upp i värde. Men det är också bilar som har så pass bra komfort och driftsäkerhet att det inte blir ­jobbigt att använda dom och något du får åka omkring i själv för att resten av familjen tycker att det låter för mycket och är för stötigt, som det kan bli i bilar från 1970-talet och bakåt, säger Filip Larsson.
Med det sagt så finns det bilar som Motikon menar är verkliga ikoner och som alltid kommer att hitta nya generationer av bil­entusiater. Sådana modeller är Alfa GT Junior, Alfa GTV och Mercedes SL W113, även kallad Pagoda. Motikon har köpt in fyra Pagodor eftersom de tror så mycket på ­modellen. Likadant med Jaguar E-Type, också en modell där formerna talar till alla åldrar. Med så pass gamla bilar är det viktigt att renoveringarna utförs på rätt sätt och därför gör företaget hellre det själva än att köpa in fel­renoverade bilar.

En av 399 tillverkade BMW M1 men detta exemplar är ännu lite mer unikt. Dess förste ägare, Boney M-producenten Frank Farian, skickade tillbaka bilen till BMW Motorsport för att få den breddad precis som bilarna i entypsserien Procar som kördes 1979 och 1980. Vår egen utsände Frodin har hittat en favorit.En av 399 tillverkade BMW M1 men detta exemplar är ännu lite mer unikt. Dess förste ägare, Boney M-producenten Frank Farian, skickade tillbaka bilen till BMW Motorsport för att få den breddad precis som bilarna i entypsserien Procar som kördes 1979 och 1980. Vår egen utsände Frodin har hittat en favorit.En av 399 tillverkade BMW M1 men detta exemplar är ännu lite mer unikt. Dess förste ägare, Boney M-producenten Frank Farian, skickade tillbaka bilen till BMW Motorsport för att få den breddad precis som bilarna i entypsserien Procar som kördes 1979 och 1980. Vår egen utsände Frodin har hittat en favorit.
Motikons vd Filip Larssons senaste privata inköp är en härligt senapsgul Alfa Romeo Giulia.Motikons vd Filip Larssons senaste privata inköp är en härligt senapsgul Alfa Romeo Giulia.Motikons vd Filip Larssons senaste privata inköp är en härligt senapsgul Alfa Romeo Giulia.
Lamborghini Countach med ”periskop-backspegel” från andra tillverkningsåret, 1975. En unik vagn som funnits i Sverige i 32 år.Lamborghini Countach med ”periskop-backspegel” från andra tillverkningsåret, 1975. En unik vagn som funnits i Sverige i 32 år.Lamborghini Countach med ”periskop-backspegel” från andra tillverkningsåret, 1975. En unik vagn som funnits i Sverige i 32 år.
Under Motikons tak görs allt från service till helrenoveringar. De håller sig också med en egen sadelmakare och använder engelska hjulet flitigt, allt i andan att behålla så många originaldelar som möjligt och behålla bilens själ.Under Motikons tak görs allt från service till helrenoveringar. De håller sig också med en egen sadelmakare och använder engelska hjulet flitigt, allt i andan att behålla så många originaldelar som möjligt och behålla bilens själ.Under Motikons tak görs allt från service till helrenoveringar. De håller sig också med en egen sadelmakare och använder engelska hjulet flitigt, allt i andan att behålla så många originaldelar som möjligt och behålla bilens själ.
1 AV 5
En av 399 tillverkade BMW M1 men detta exemplar är ännu lite mer unikt. Dess förste ägare, Boney M-producenten Frank Farian, skickade tillbaka bilen till BMW Motorsport för att få den breddad precis som bilarna i entypsserien Procar som kördes 1979 och 1980. Vår egen utsände Frodin har hittat en favorit.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 5
Motikons vd Filip Larssons senaste privata inköp är en härligt senapsgul Alfa Romeo Giulia.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 5
Lamborghini Countach med ”periskop-backspegel” från andra tillverkningsåret, 1975. En unik vagn som funnits i Sverige i 32 år.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 5
Under Motikons tak görs allt från service till helrenoveringar. De håller sig också med en egen sadelmakare och använder engelska hjulet flitigt, allt i andan att behålla så många originaldelar som möjligt och behålla bilens själ.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
5 AV 5
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Bakom bilutställningen finns allt från vanlig bilverkstad till plåtverkstad med engelskt hjul, sadelmakeri och isblästring för att på ett hantverksmässigt sätt ta en bil från objekt till pärla. En rejält patinerad Jaguar E-Type cabriolet är en av alla patienter som får vård under vårt besök. Vi inspekterar E-Typens ­motorhuv i aluminium där en medarbetare på Motikon har satt in nytt material i fronten, en utmanande uppgift som få klarar av att utföra med sådan precision.
Företaget har i dag 14 medarbetare och drivs av delägarna och grundarna Filip Larsson och Henrik Westlund som tidigare drivit Premium Classic på Värmdö. Totalt huserar Motikon på 3 500 kvadratmeter i Uppsala. Lokalerna fortsätter en våning upp där det finns rejäla utrymmen för förvaring av klenoderna.

– Vi vill göra tröskeln in i klassikervärlden så låg som möjligt. Det ska vara enkelt och kul att ha en klassisk bil. Vi ser oss som en mötesplats där det börjar med ett köp men det är bara starten på relationen, om man vill. Vi erbjuder därför förvaring, service och rekonditionering, restaurering, racing team och event, säger Filip Larsson.
Eventkalendern innehåller allt från bilträffar i Sverige till Hill Climb-tävlingar i Schweiz. Racingteamet Motikon består hittills av fyra Porsche 944 Turbo Cup-bilar som nu görs i ordning för historisk racing där kunder kan få uppleva de klassiska europeiska banorna i den tyska sportbilstillverkarens allra första entypsracingbilar.

Arkivet. Alla bilar som tas in får en egen läderklädd dokumenthållare där all historia som finns om bilen förvaras och följer med till nästa ägare.Arkivet. Alla bilar som tas in får en egen läderklädd dokumenthållare där all historia som finns om bilen förvaras och följer med till nästa ägare.Arkivet. Alla bilar som tas in får en egen läderklädd dokumenthållare där all historia som finns om bilen förvaras och följer med till nästa ägare.
Japanskt och amerikanskt men ändå mest japanskt från de gyllene 1990- och 2000-talen. Mitsubishi Lancer Evolution Tommi Mäkinen tillsammans med Corvette Split Window, Nissan NISMO 400R och Honda NSX-R.Japanskt och amerikanskt men ändå mest japanskt från de gyllene 1990- och 2000-talen. Mitsubishi Lancer Evolution Tommi Mäkinen tillsammans med Corvette Split Window, Nissan NISMO 400R och Honda NSX-R.Japanskt och amerikanskt men ändå mest japanskt från de gyllene 1990- och 2000-talen. Mitsubishi Lancer Evolution Tommi Mäkinen tillsammans med Corvette Split Window, Nissan NISMO 400R och Honda NSX-R.
Leveransplasten är fortfarande kvar vid trösklarna på denna väldigt ovanliga Honda NSX-R. Högerstyrd såklart.Leveransplasten är fortfarande kvar vid trösklarna på denna väldigt ovanliga Honda NSX-R. Högerstyrd såklart.Leveransplasten är fortfarande kvar vid trösklarna på denna väldigt ovanliga Honda NSX-R. Högerstyrd såklart.
Amerikanskt och brittiskt. Råbarkat och elegant. Allt får plats hos Motikon om det är rätt exemplar.Amerikanskt och brittiskt. Råbarkat och elegant. Allt får plats hos Motikon om det är rätt exemplar.Amerikanskt och brittiskt. Råbarkat och elegant. Allt får plats hos Motikon om det är rätt exemplar.
1 AV 5
Arkivet. Alla bilar som tas in får en egen läderklädd dokumenthållare där all historia som finns om bilen förvaras och följer med till nästa ägare.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 5
Japanskt och amerikanskt men ändå mest japanskt från de gyllene 1990- och 2000-talen. Mitsubishi Lancer Evolution Tommi Mäkinen tillsammans med Corvette Split Window, Nissan NISMO 400R och Honda NSX-R.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 5
Leveransplasten är fortfarande kvar vid trösklarna på denna väldigt ovanliga Honda NSX-R. Högerstyrd såklart.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 5
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
5 AV 5
Amerikanskt och brittiskt. Råbarkat och elegant. Allt får plats hos Motikon om det är rätt exemplar.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

– Vi tror att de flesta av våra kommande kunder är personer som gillar bilar, som kört mycket nya bilar och som ofta tittat och drömt om att äga och köra en klassisk bil men inte haft tiden för att hitta rätt bil och sedan ta hand om bilen på rätt sätt. Där gör vi nytta eftersom vi köper in bilar vi har granskat och sedan kan vi ta hand om allting med bilen när den inte körs, vi kan också leverera den var som helst i Europa dit där kunden vill använda den och sedan kan vi ta hem den igen. I Sverige har vi också service och förvaring på Gotland och vi har restaurering, service och förvaring i Löddeköpinge i Skåne också, vi vill vara där våra kunder vill vara. Det inkluderar även ett pop up showroom på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Ni som investerar i bilar, vilka tips skulle ni ge Teknikens Världs läsare?
– Sent 1990-tal och tidigt 2000-tal, där finns det potential värdemässigt om du hittar rätt bil med bra historia och inte för många mil. Några bilmodeller vi letar efter och tror kommer utvecklas bra är fina Mercedes SL och SEC, Porsche 996, särskilt Turbo och 4S, och sena 928, säger Filip Larsson.

Teknikens Värld provkör RUF RCT Evo – en av alla moderna klassiker som Motikon tror på

Frodin håller raka hjul under gaspådrag, åtminstone över 4 000 r/min, annars bär det av ut på åkern.Frodin håller raka hjul under gaspådrag, åtminstone över 4 000 r/min, annars bär det av ut på åkern.Frodin håller raka hjul under gaspådrag, åtminstone över 4 000 r/min, annars bär det av ut på åkern.
Frodin håller raka hjul under gaspådrag, åtminstone över 4 000 r/min, annars bär det av ut på åkern. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Klassiska biltrimmarna Alpina och RUF satsar Motikon på. Pojkväggsdrömmarna från 1980- och 1990-talen som fört en tynande tillvaro de senaste decennierna är nu på väg upp i popularitet och värde igen. Det finns flera ­vagnar från de ikoniska BMW- och Porschetrimmarna i lokalerna i Uppsala. Vi fastnar speciellt för RUF RCT Evo.

RCT är en modell från 1990 där Porsches 964 togs in som smalkaross eller turbobreddad och sedan begåvades med en 3,6 litersmotor med ett större turboaggregat. Resultatet blev ett autobahnlok av rang.
Framför er utsände och fotograf Patrik Lindgren står en gråsvart RUF RCT Evo. En bil som började sin bana som vanlig 964 Carrera 2 och sedan efter något år i Tyskland togs till RUF för att få rejäl turbosnurra men med bibehållen smal kaross, en oerhört läcker anrättning i sig vilket bidrar till en diskret look. När det begav sig på 1990-talet masserades effekten till – för tiden – oerhörda 370 hästkrafter. Topphastighet 305 km/h, på sjätte växeln.
Men Porsche 964 var ju femväxlad, invänder du då. Stämmer. RCT-behandlingen innebar emellertid också en ny växellåda som RUF utvecklat med den sjätte växeln som passade turbomotorn bättre och åstadkom den höga toppfarten.

Sammanbiten på gränsen till skräckslagen, RUF CRT kräver respekt.Sammanbiten på gränsen till skräckslagen, RUF CRT kräver respekt.Sammanbiten på gränsen till skräckslagen, RUF CRT kräver respekt.
Instrument förfinade av RUF, men framför allt är det chassi, motor och inte minst växellådan som är unika.Instrument förfinade av RUF, men framför allt är det chassi, motor och inte minst växellådan som är unika.Instrument förfinade av RUF, men framför allt är det chassi, motor och inte minst växellådan som är unika.
Hålborrade bromsskivor, det allra hetaste på 1990-talet. Liksom lättmetallfälgar.Hålborrade bromsskivor, det allra hetaste på 1990-talet. Liksom lättmetallfälgar.Hålborrade bromsskivor, det allra hetaste på 1990-talet. Liksom lättmetallfälgar.
1 AV 3
Sammanbiten på gränsen till skräckslagen, RUF CRT kräver respekt.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 3
Instrument förfinade av RUF, men framför allt är det chassi, motor och inte minst växellådan som är unika.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 3
Hålborrade bromsskivor, det allra hetaste på 1990-talet. Liksom lättmetallfälgar.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Som om detta inte skulle räcka så är detta alltså en Evo-version. 2020 tog RUF fram en ny, förbättrad version av RCT. Nu med 425 hästkrafter.
Det är med stor respekt som övertecknad tar plats i förarstolen. Jag får instruktioner om att motorn i det närmaste är död under 4 000 r/min men sedan ska det hända något, oklart vad. Vi rullar iväg och kan direkt konstatera att vändradien är enorm men att RUF:en är lätt att köra i vanlig lunk. Växellådan har skönt precisa lägen och tillsammans med den något tyngre kopplingen så känns det lite som att slängas tillbaka till en tid då Backstreet Boys toppade listorna.
Fotograf-Patrik kan sin hemkommun. Med tydliga kördirektiv lotsar han oss framåt, bortåt. Trafiken sinar. En tom raksträcka uppenbarar sig.

Alla hjul i linje. Vi vill inte släppa lös turbo­hästarna med annat än att framhjulen linjerar med kraften från bakhjulen, där all kraft kommer ifrån. Närmar oss 4 000 r/­min, fortfarande lika spännande som en Kia Sportage. Så når nålen 4 000 r/min. Accelerationen är omedelbar. Knogarna vitnar när jag håller krampaktigt i ratten samtidigt som ryggkotorna är på väg igenom stolen. Släpper gasen och tittar mot Patrik i passagerarstolen. Vi fnissar båda nervöst och självfallet måste vi göra om det igen och igen och igen.
Accelerationen är så omedelbar vid 4 000 r/min att det påminner om en elbil. Kraften är binär, antingen av eller på. Trots en oerhörd kraftutsöndring och en vägbana som lappats och lagats genom åren så är färden klipp­stabil. RUF har självklart masserat även chassit för att klara av denna enorma prestanda, och dom har gjort det bra. All kraft till trots så är detta ingen bil för racerbanan. Stolarna är behagliga men inte av racetyp, hela anrättningen är optimerad för långa, hypersnabba stinter på autobahn.

Så mycket kraft och så mycket fart i en smal kaross. Less is more, på riktigt.Så mycket kraft och så mycket fart i en smal kaross. Less is more, på riktigt.Så mycket kraft och så mycket fart i en smal kaross. Less is more, på riktigt.
1 AV 2
Så mycket kraft och så mycket fart i en smal kaross. Less is more, på riktigt.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Efter ännu några accelerationer och några kurviga partier där vi håller oss söder om 4 000 r/min-strecket så åker vi mot Motikon för att lämna tillbaka RUF:en. Vi konstaterar att det går att ha otroligt kul i bilar från 1990-talet och det långt innan farterna blir alltför olagliga.