Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det blir rättegång i oktober för att avgöra tvisten mellan Elon Musk och mikrobloggen Twitter.Det blir rättegång i oktober för att avgöra tvisten mellan Elon Musk och mikrobloggen Twitter.Det blir rättegång i oktober för att avgöra tvisten mellan Elon Musk och mikrobloggen Twitter.
Det blir rättegång i oktober för att avgöra tvisten mellan Elon Musk och mikrobloggen Twitter.

Musk åkte på bakslag i kampen mot Twitter

Elon Musk fortsätter försöka krypa ur mångmiljardköpet av mikrobloggen Twitter.

Parterna ska göra upp i domstol och det ser ut att bli förhandlingar redan i oktober.

– Musk försöker bara att dra ut på det här och hitta en väg ut som inte finns, säger Twitters advokat William Savitt.

Elon Musk har lagt ett bud på Twitter värt 44 miljarder dollar. Men Elon Musk har ångrat köpet efter att, enligt honom själv, sett att Twitter grovt underskattat antalet troll- och fejkkonton i sin redovisning av företaget.

Nu gör Musk allt han kan för att slippa köpa Twitter men företaget och dess aktieägare vill tvinga honom att stå kvar vid sitt bud på 54,20 dollar per aktie.

Sedan budet blev känt och sedan tvisten uppstått har värdet på aktien rasat långt under den nivån.

En domstol i Delaware ska avgöra tvisten. Elon Musk bad domstolen att skjuta på de inledande förhandlingarna till februari så att han skulle hinna undersöka Twitters kontoredovisning ordentligt.

LÄS MER: ”Vi kan vara förbi Tesla om tre år” 

Fem dagar på sig

Men domstolen gick på Twitters önskemål om ett snabbare avgörande för att inte riskera affären. Enligt William Savitt vill Elon Musk dra ut på köpet för att kunna häva det till våren som en följd av att han inte lyckats få ihop finansieringen. Det finns en deadline för finansiering satt till slutet av april 2023.

Twitter hade bett domstolen om en förhandling i september men anses ändå gå vinnande från den första striden med Musk. Efter beskedet om en förhandling i oktober steg också Twitters aktie till 39,71 dollar.

Elon Musks advokater slår tillbaka mot anklagelserna att Elon Musk skulle vilja skada företaget och angav att Musk själv redan har ett större ägarintresse i Twitter än hela den samlade företagsledningen tillsammans. I stället menar Musk-lägret att det nu blir betydligt svårare att undersöka hur Twitter fuskat med redovisningen av antalet användare och hur de gömt undan troll- och fejkkonton.

Parterna har efter domstolens besked i veckan fem dagar på sig att bestämma ett datum för de inledande förhandlingarna.