Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alexanderstock23 / Shutterstock

NTF ansöker om konkurs

Organisationen NTF beskrivs som genomkorrupt och granskas just nu av Trafikverket. Det betyder att NTF inte har fått ekonomiskt stöd för i år och därför ansöker man nu om konkurs.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har sedan grundandet 1934 arbetat för en säkrare trafikmiljö i landet. Många har kommit i kontakt med NTF redan som barn i och med Barnens Trafikklubb som NTF drev mellan 1969 och 2001. Inte minst var NTF väldigt populärt bland både barn och vuxna under 1970- och 1980-talen då Anita och Televinken ingick i Barnens Trafikklubbs utbildning i hur man ska bete sig i trafiken.

Men nu står det klart att 88 år efter grundandet ansöker organisationen om konkurs. I en artikel i DN beskrivs NTF som genomkorrupt. Två visselblåsare inom organisationen ska i fjol höstas till Trafikverket ha larmat om ekonomiska oegentligheter. Trafikverket inledde en granskning av NTF och har än så länge kommit fram till att ekonomiska redovisningar för miljontals kronor är felaktiga och att eventuellt brott kan vara bakomliggande. Exakt vilka felaktigheter som har gjorts kan du ta del av hos DN.

 

NTF har, i och med granskningen, inte erhållit skattefinansierat bidrag för i år. Det betyder att organisationen nu ansöker om konkurs, vilket bekräftas av NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

– Trafikverket är inte färdiga med sin granskning än. Vi vet att vi brustit vad gäller tidredovisning i våra projekt, men i övrigt vet vi inte exakt vilka felaktigheter man tycker att vi har begått. Men eftersom vi är helt bidragsberoende och inte någon rik organisation med stort, eget kapital så måste vi ansöka om konkurs, säger hon till SVT.

Det är NTF riks som är under granskning och ansöker om konkurs. De elva lokala NTF-avdelningar som finns runt om i landet berörs inte.