Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny batteriutbildning i Göteborg

En utbildning har startats i Göteborg för anställda inom företag som påverkas av elektrifieringen i fordonsindustrin.

Elektrifieringen inom fordonsindustrin går snabbt framåt. Det har inneburit stora utmaningar för biltillverkare såväl som bilverkstäder och dessa har fått flera nya utbildningar de senaste åren. Nyligen meddelades att en ny masterutbildning ska starta i höst, där bland andra Volvo Cars och Northvolt är med bakom kulisserna.

Men även många andra påverkas på ett eller annat sätt av omställningen. Därför har en ny batteriutbildning startats i Göteborg, för personer som är anställda inom företag i det så kallade Teknikcollege GR-området.

LÄS OCKSÅ: Lotus gör som Volvo – inleder batterisamarbete

Teknikcollege är ett samarbete mellan certifierade skolor och industri i Göteborg som går ut på att utbilda elever enligt vad teknikbranschen behöver. Det finns ungefär 500 samverkansföretag i Göteborgsregionen som nu kan ta del av den nystartade utbildningen.

Utbildningen är gratis då man anser att det finns ett stort behov av att utbilda personal inom batteriområdet. Det gäller allt från råvaror, analyser och applikationer till återvinning av batterier.

Finansiering

Utbildningen finansieras av Europeiska Socialfonden med stöd av Västra Götalandsregionen och Göteborgsregionen. Utförare är Göteborgs Tekniska College, GTC, som är en utbildningsanordnare som ägs av Volvo-bolagen och Göteborgs stad.

– Vi har sett i våra nätverk, expertgrupper och kompetensråd att behovet av ökad kompetens är stort i hela Sverige, inte minst här i Göteborgsregionen. I EU talar man om att 800 000 personer måste kompetensutvecklas inom batteriområdet inom de närmaste åren, även små- och medelstora företag måste hänga med för att inte förlora i konkurrenskraft, säger Helene Stensson, processledare på Göteborgsregionen inom kompetensrådet Teknikcollege GR.

Utbildningen startas och bedrivs i samarbete med InnoEnergy, det europeiska innovationsnavet för hållbar energi. Det här första programmet som nu erbjuds i Göteborg kallas Introduction to Batteries och består av fyra kurser: Fundamentals on batteries, Battery Management Systems, Battery Testing och Power Convertors and Efficiency in Battery Applications.