Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Marcus Engström har tagit plats bakom ratten i LRT NXT1
2 AV 2
Foto: BMW

Ny eldriven tvåhjuling från BMW

BMW lanserar en smidigare och eldriven tvåhjuling. Finns även i en version för dig med AM- eller B-körkort.

Även BMW:s tvåhjuliga division går mot elektrifiering, nu följs CE 04 upp med CE 02 och som namnet antyder rör det sig om en mindre modell som även kommer som moped för dig som inte har motorcykelkörkort.

Även om man själva väljer att kalla tvåhjulingen för en ”eParkourer” så rör det sig om en lätt motorcykel eller moped med motorer på 15 eller fem hästkrafter och med topphastighet på 95 eller 45 kilometer i timmen.

Foto: BMW

Batteripaketet, med kapacitet på 3,92 respektive 1,96 kilowattimmar (två eller ett paket), kan plockas ur CE 02 för service, underhåll eller förvaring. Räckvidden är enligt WMTC (World Motorcycle Test Cycle) över nio mil för motorcykelversionen.

En laddare med en laddningskapacitet på 0,9 kW för laddning via vanliga hushållsuttag kommer med och som tillval finns även laddare på 1,5 kW som gör att motorcykelns batteripaket kan laddas fullt på cirka 3,5 timme. 

Den låga sittpositionen på 75 centimeter och låga vikten (132 respektive 119 kilo) ska göra färden optimal för ”att utforska urbana miljöer” med, enligt pressmeddelandet.

Foto: BMW

CE 02 kommer med saker som tre körlägen, digital förarmiljö, nyckellöst system, LED-ljus och backväxel.   

Enligt BMW riktar sig nya CE 02 till yngre människor. Tittar vi på prislappen så får man dock ha gjort kometkarriär, jobbat flitigt på sommaren eller ha goda krediter. Rekommenderat pris för CE 02 börjar på 91 500 respektive från 79 900 kronor (exklusive leveransavgift).

Foto: BMW

Det kan låta mycket men då ska man veta att Piaggio Vespa i elektriskt utförande startar på 94 900 kronor men en eldriven moped klass 1 kan du även hitta för runt 20 000 kronor. 

Sverigelanseringen CE 02 för båda versionerna beräknas ske under första halvåret 2024 men redan i dag går det att lägga in en order.