Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Nya hastighetskrav på Nürburgrings nordslinga

Det får inte gå för sakta när det är fri fart – i en rejäl säkerhetsuppdatering av de så kallade Touristenfahrt-körningarna på den legendariska racerbanan i Eifelbergen i västra Tyskland höjs nu den lägsta godkända toppfarten med det dubbla.

”Turistkörningen” på Nürburgrings både vackra och farliga slingrande asfalt lockar tiotusentals entusiaster varje år. För mellan 30 och 35 euro får man alltså ge sig ut den nästan 21 kilometer långa banan med 73 kurvor med sin egen bil, utan racinglicens eller ens lite teoretiska förberedelser. Det är både spektakulärt och farligt, eftersom gamla hundkojor som knappt orkar sig upp över krönet vid Bergwerk samsas med supersportbilar av senaste modell med toppfarter en bra bit över 300 km/h.

I ett försök att minska farorna höjer ägarna nu den lägsta tillåtna toppfarten från 60 km/h till 130 km/h, rapporterar amerikanska Road & Track, och det är bilens angivna toppfart i registreringsbeviset som gäller. Det fungerar alltså inte att ha en starkare motor i en gammal bil, ursprungstoppfarten gäller. Nu är detta inget ”problem” för de allra flesta moderna bilar, men möjligen kan det drabba möjligheten att åka turistbuss eller husbil runt banan – vilket tidigare kunde skapa riktigt otäcka situationer.

Övriga åtgärder för att höja säkerheten runt nordslingan är ett AI-styrt system som kan varna förare med hjälp av lampor om en avåkning eller olycka har inträffat längre fram.
När banan inte är avlyst för tävling så gäller tyska trafikregler på banan, eftersom den räknas som en del av det tyska vägnätet.