Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tibber

Öl med smak av el – för smartare energiförbrukning

Elbolaget Tibber lanserar nu en öl som ska smaka ”el” för att bidra till en bättre förståelse för människors energiförbrukning. Detta efter de höga elpriserna som drabbat många hushåll nyligen. Ölen ska säljas till ett ”rörligt ölpris”.

Många hushåll i Sverige råkade ut för rekordhöga elpriser i vintras till följd av pandemin. Det hela fick flera att höja på ögonbrynen för elbilarnas framtåg och många undrar fortfarande om det är värt att skaffa elbil med så osäker elmarknad. En ny undersökning utförd av Norstat på uppdrag av elbolaget Tibber visar att 45 procent av svenskarna oroar sig för elpriset överlag.

För att upplysa konsumenter om hur timprisavtal fungerar släpper nu Tibber den alkoholfria ölen Ölchock, som ska säljas i begränsad upplaga. Ölen har smaksatts med ingredienser som man menar inspireras av elektricitet: sichauanpeppar, cayenne och ingefära.

– Generellt ser vi att svenskarna har en låg kunskapsnivå gällande el och elavtal. De flesta av oss har dock full koll på vad som är dyrt och billigt när det gäller öl. Vi vill flytta den instinkten till elens värld. Ju fler som får upp ögonen för att man kan styra sin elförbrukning och handla el när efterfrågan är som lägst på dygnet, desto bättre. Det betyder inte bara billigare räkningar, utan också mindre belastning på elnätet och att vi bidrar till att få in mer förnybar energi i elsystemet. Det är bra för både plånboken och miljön, säger Daniel Lindén, grundare av Tibber.

Om ölprisindex

Det ”rörliga ölpriset” är ett index som utgår ifrån det rådande dygnets timpriser i elprisområde 3 (där bland annat Stockholm ingår) och det svenska genomsnittspriset för en 33 cl öl på krogen (60 kronor).

Källa: Tibber

Elpriset pendlar inte bara varje månad, vecka och dag utan även flera gånger varje dag. Det är en naturlig effekt av att mer förnybar och väderberoende energi kommer in i elsystemet och gör oss mindre beroende av fossila källor. Under ett dygn kan priset svänga så mycket som 4 000 procent, vilket som en jämförelse hade inneburit att en öl den dagen skulle kunna kosta så lite som fyra kronor, och så mycket som 182 kronor.

Därför kan det vara fördelaktigt att ha timprisavtal menar Tibber och det vill man demonstrera med ”rörligt ölpris”.

– Om ölpriset svängde på samma sätt som elpriset är jag övertygad om att vi skulle se snabba beteendeförändringar med förändrade konsumtionsmönster. Därför vill vi testa vad som händer när vi släpper en öl med uppgiften att utbilda om el, säger Daniel Lindén.

Vad har det här med elbilar att göra? Timprisavtal skulle kunna lämpa sig för elbilsägare eftersom priset skulle vara så mycket lägre på natten, vilket är den vanligaste tidpunkten för att ladda sin bil hemma.