Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Trafikverket

Omkörningar förbjuds på E4 i påsk

Trafikverket och polisen har beslutat att förbjuda omkörningar på E4 norr om Gävle i påsk. Orsaken är att sträckan är högt belastad och man hoppas att trafiken ska flyta på bättre.

E4-sträckan mellan Gävle och Tönnebro, fem mil lång, är vid påsk hårt belastad då svenskarna ofta passerar där samtidigt när de ska till eller från fjällen. På tvåfiliga vägar uppstår störningar med stora hastighetsförändringar när bilister kör om och därefter ska tillbaka till den högra filen, menar Trafikverket. Därför ska ovan nämnda sträcka bli förbjuden att köra om på under påskveckan.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år, bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Emil Samuelsson, trafikingenjör på Trafikverket.

De värsta störningarna brukar ske under större delen av onsdagen och torsdagen, i norrgående riktning, samt påskdagen och annandag påsk, i södergående riktning. Dessa dagar är det därmed inte tillåtet med omkörningar. Det ska ge bättre flyt i trafiken och då minskar risken för köer. Trafikverket anser att det även bidrar till att stressen hos trafikanter minskar.

– När alla håller sig i samma körfält flyter trafiken mycket bättre, och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp. Det betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Emil Samuelsson.

Resenärer kommer kunna se information om förbudet på Trafikverkets och kommunernas digitala tavlor längs E4:an och precis som tidigare sätts skyltar upp.

Omkörningsförbudet gäller följande tider:

Onsdag 13 april, klockan 13–22 (norrgående)

Skärtorsdagen 14 april, klockan 13–22 (norrgående)

Påskdagen 17 april, klockan 13–22 (södergående)

Annandag påsk 18 april, klockan 13–22 (södergående)

 

Förbudet kan avslutas tidigare på kvällarna om trafiken minskar.

 

Källa: Trafikverket