Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Paul Newman, som gick bort 2008, var en stor motorentusiast.Paul Newman, som gick bort 2008, var en stor motorentusiast.Paul Newman, som gick bort 2008, var en stor motorentusiast.
1 AV 3
Film från vår unika provkörning av Volvos nya polisbil
2 AV 3
Foto: RM Sotheby's
3 AV 3
Paul Newman, som gick bort 2008, var en stor motorentusiast.
Foto: JVA / ALL OVER PRESS WENN

Paul Newmans V8-Volvo till salu

En gång i tiden fick Paul Newman en speciell present, en Volvo med en V8 under huven. Nu säljs den på auktion. Fortfarande finns tid att lämna ett bud. 

Skådespelaren Paul Newman gick ur tiden 2008, 83 år gammal. Ja, det är faktiskt så länge sedan. Han var förstås en stor motorentusiast, körde både 24-timmars på Daytona och ökenrallyt Baja 1000. Tuff kille. 

Självklart körde han någonting tufft på fritiden också. En Volvo V90 kombi. Tuffare blir det inte. Eller jo, om man hinkar ned en sexliters V8 under huven så blir det faktiskt ännu tuffare. Det var precis vad Newmans raceteam gjorde, och gav sedan bilen till honom i present, ett år innan han gick bort. Nu är den till salu hos RM Sotheby’s

Visst är det en Volvo V90

Vi har fått flera mail, samtal och kommentarer som berättar för oss att Volvo V90 kom 2016 och att Volvon denna artikel handlar om således inte är en V90. Det är fel. Modellbeteckningen V90 började Volvo använda redan 1997 när sista årsmodellen av 960 i kombiutförande fanns. På samma sätt bytte sedanversionen av 960 beteckning till S90.

18 år senare dammade Volvo av de båda beteckningarna för att pryda efterträdarna till S80 respektive V70.

Grillen och takstolparna är svarta.Grillen och takstolparna är svarta.Grillen och takstolparna är svarta.
Motorinstallationen ser prydlig ut.Motorinstallationen ser prydlig ut.Motorinstallationen ser prydlig ut.
1 AV 7
Grillen och takstolparna är svarta.
Foto: RM Sotheby's
2 AV 7
Foto: RM Sotheby's
3 AV 7
Foto: RM Sotheby's
4 AV 7
Foto: RM Sotheby's
5 AV 7
Foto: RM Sotheby's
6 AV 7
Foto: RM Sotheby's
7 AV 7
Motorinstallationen ser prydlig ut.
Foto: RM Sotheby's

Ursprungligen lämnade bilen fabriken i Torslanda som en Volvo V90 av 1998 års modell. Knappt tio år senare byttes den raka sexan ut mot en Chevrolet LS2, en V8 på 400 hästkrafter som normalt sett hittades under huven på Chevrolet Corvette vid den här tiden. Även den fyrväxlade automatlådan hämtades från sportbilen. 

Förvånansvärt få modifikationer krävdes. En ny kabelstam drogs av en professionell elektriker. Framfjädringen modifierades med delar från Porsche 911, för att klara den högre vikten. Utvändigt behöll man originalutseendet till stora delar. 

Bilen är väl i vad som bäst kan beskrivas som bra bruksskick. Lacken är solskadad och visst syns det att bilen har använts. Det högsta budet ligger i skrivande stund på 40 000 dollar, motsvarande ungefär 425 000 kronor. Men auktionen stänger inte förrän 13 juni, så du har gott om tid på dig att lägga ett högre bud.