Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022
2 AV 2
Foto: Antonin Vincent / DPPI

Peugeot återskapar Lego-version av 9X8

Den hybriddrivna tävlingsbilen Peugeot 9X8 ska återskapas som Lego-modell. Bilen presenterades förra året och tillverkarens framtidsvision för elektrifierade tävlingsbilar.

För ett år sedan visade Peugeot upp sin framtid inom elektrifierade banbilar, ett koncept de kallar 9X8. Bilen i fråga är fortfarande under utveckling men har en V6-motor i kombination med någon slags hybridisering och ska drivas till 100 procent med förnybar energi. Tillsammans med ett AI-företag ska man ta reda på hur bilens egenskaper kan nå sin fulla potential på bana.

Nu vill Peugeot göra en hyllning till tävlingsbilen och detta inför årets Le Mans som pågår 10-11 – som också firar 100 år. Därför har märkets TotalEnergies-team tillsammans med Legos designteam byggt en så nära exakt version av bilen i Lego, i skala 1:10. Man framhäver detaljer genom att exempelvis låta V6-motorn och andra komponenter lysa upp i mörkret. Måtten är: höjd 13 cm, bredd 22 cm och längd 50 cm. Totalt har modellen 1 775 Lego-bitar.

– Våra två varumärken har gått samman för att skapa en produkt som hyllar en ny era av hybridracing och ingenjörskonst. Att återskapa formerna och detaljerna i en så elegant bil med hjälp av Lego technic-element var inte lätt, men det har varit en ära att arbeta så kreativt med Team Peugeot TotalEnergies och jag är stolt över att vi tillsammans har kunnat bygga tävlingsbilen på riktigt i Lego technic-form, säger Kasper René Hansen, designer på Lego-koncernen, i ett pressmeddelande.

Modellen kommer finnas till försäljning från 1 maj.