Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Marcus Engström / Teknikens Värld

Projekt ”Stig-Helmer” – kan 911 lösa livskrisen?

Vi köper en Porsche 997 från 2006 för att granska om detta är botemedlet mot medelålderskrisen – och framför allt berättar vi vad det kostar att köra 911.

Dom hade det bra på 1800-talet. Enligt Statistiska centralbyrån var den förväntade medellivslängden för en svensk man född mellan 1851 och 1860 i ganska precisa svängar 40,49 år. Här fanns ingen medelålderskris att tala om, de hann ju inte ens uppleva den.
Annat är det i dag. Stackars oss. En svensk man född mellan 1971 och 1980 väntades vid födseln leva 72,26 år i genomsnitt. Sedan dess har en massa mer år adderats i prognoserna så vi har säkerligen fler kriser att se fram emot.
Men om vi för en sekund koncentrerar oss på medelålderskrisen så definierades den av den kanadensiske psykoanalytikern Elliot Jaques år 1965. I takt med höjd levnadsstandard och ökad medellivslängd uppstod nya utmaningar – vad ska vi göra med alla dessa extra levnadsår som vi i tidigare generationer aldrig haft?

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.