Reanult AIR4 toppar uppåt 90 kilometer per timme. I luften.
Reanult AIR4 toppar uppåt 90 kilometer per timme. I luften. Foto: Renault

Renault visar flygande Laban

Flygande bilar är i ropet. Nu visar Renault upp en flygande tolkning av sin egen gamla 4L. Just det, en Laban som lättar. 

När Renault presenterade 4L (”quatrelle” på franska) 1961 fanns det någon inte en tanke på att flyga. Mottot var då: fyra dörrar, fyra platser, fyra hjul och fyra skatte-hästkrafter. I Sverige kom den att kallas Skrytbilen efter en genial kampanj av Stig Arbmans Annonsbyrå. Men den kallades också för Laban, efter L:et i modellnamnet. 

Det har alltså gått 60 år sedan Laban gjorde entré och det firar Renault med att bygga en flygande farkost med karosslinjer lånade från klassiska 4L. Men den här gången stämmer inte det gamla mottot. Nu är det inga dörrar, en plats, noll hjul och skattefria, elektriska hästkrafter som gäller. Och den flyger

Avsaknaden av hjulhus får karossen att se ovan ut. Liksom de utstickande propellrarna.
Nej, det är ingen Funny car.
Synnerligen spartansk inredning sparar vikt.
1 AV 4
Avsaknaden av hjulhus får karossen att se ovan ut. Liksom de utstickande propellrarna.
Foto: Renault
2 AV 4
Nej, det är ingen Funny car.
Foto: Renault
3 AV 4
Synnerligen spartansk inredning sparar vikt.
Foto: Renault
4 AV 4
Foto: Renault

Konceptet, kallat AIR4, har tagits fram i samarbete med företaget TheArsenal som själva skriver på sin hemsida att de ”samlar de mest exklusiva flygplan, yachter, motorcyklar, bilar och mycket mer”. 

Karossen är tillverkad av kolfiber och för att kliva i och ur farkosten fäller man helt enkelt hela karossen framåt, som på en dragster. 

På fyra armar sitter var sin elmotor med tvåbladiga propellrar som var och en ska generera 95 kilos dragkraft. De drivs i sin tur av fyra batterienheter om totalt nio kilowattimmars kapacitet. Toppfarten anges till 85-90 km/h, max flyghöjd till 700 meter och max bankningsvinkel 70 grader. Vad själva bilen, eller vad man nu ska kalla den, väger framgår inte – men uppenbarligen är det mindre än 4×95 kilo, alltså 380 kilo, inklusive förare (pilot?). 

Någon serietillverkning är inte tänkt, så framgångssagan från Renault 4L lär inte upprepas. När den gick i graven efter drygt 30 års tillverkning hade mer än åtta miljoner bilar skeppats till över hundra länder. 

https://youtu.be/w2aaHcPzBRI