Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: YouTube

Riskerar två års fängelse efter 417 km/h på Autobahn

En rik tjeck toppar sin Bugatti Chiron på Autobahn, når 417 km/h och filmar körningen. Nu riskerar han fängelse för att ha kört för snabbt, trots fri fart på vägsträckan.

Det var en söndagsmorgon i juli i fjol som tjeckiska miljonären Radim Passer toppade sin Bugatti Chiron längs en kort ”fri fart”-sträcka av A2 som totalt sett sträcker sig nästan 50 mil tvärs genom landet, från väst till öst.
Passer gillar snabba bilar och höga hastigheter, och det var inte första gången han körde snabbt på tyska motorvägsnätet. För några år sedan passerade han 400 km/h med en Bugatti Veyron och förra sommaren toppade han bland annat en Porsche 911 Turbo S och en Lamborghini Aventador S.

Polis och åklagare utreder

Men det är topphastighetskörningen med Chiron som har väckt stor uppmärksamhet. Radim Passer filmade körningen och miljontals har sett filmen, inte bara bilentusiaster och fartälskare, utan även tyska polisen. Och det är här det eventuellt har blivit problematisk för tjecken, trots att vägsträckan inte har någon fartbegränsning (dock är 130 km/h rekommenderad hastighet).
Tysk polis har tagit ärendet vidare till åklagare som ska utreda om körningen kan klassas som olagligt bilrace, något som kan leda till uppemot två års fängelse.

Även statliga myndigheten för digitalt och trafik, BMDV, har uttalat sig om filmen och menar att de tar avstånd från allt beteende på vägen som leder eller kan leda till en fara för trafikanter. De anser att en förare endast får köra så fort att fordonet alltid är under full kontroll, vilket de uppenbarligen anser att Radim Passer inte hade (exempelvis påpekar många på nätet att han i väldigt hög hastighet släpper ratten med båda händerna).

https://youtu.be/7pg1hhW5qhM

 

Bugatti kommenterar körningen

Biltillverkaren Bugatti tar avstånd från körning som kan äventyra trafikanter, men kommenterar egentligen inte Radmin Passers 417 km/h-körning då de inte vill störa en eventuell utredning av åklagare. Följande uttalande har Bugatti skickat ut:

”Bugatti Automobiles S.A.S är medveten om videon av en Bugatti Chiron som körs i hög hastighet på en tysk motorväg. Men på grund av den möjliga utredning som genomförs av åklagare, vill Bugatti Automobiles inte kommentera eller förekomma några ytterligare bedömningar angående händelsen som avses.

För oss som företag är ansvarsfullt uppförande gentemot kunder, aktieägare, anställda och samhället, och framför allt samstämmighet med lagen och Bugattis interna riktlinjer för efterlevnad, av högsta prioritet. Vår uppfattning är att man man alltid ska uppträda ansvarsfullt när man är delaktig i vägtrafik. Som företag avvisar/distanserar vi oss från alla beteenden på vägen som leder till en konkret fara för trafikanterna.”

Chiron

Bugatti Chiron är en av världens absolut snabbaste bilar. Den version som Radim Passer körde är den som lanserades 2016. Den har en W16-motor på 8,0 liter som ger 1 500 hästkrafter och 1 600 newtonmeter. 0-100 km/h går på 2,4 sekunder, 0-200 km/h på 6,1 sekunder, 0-300 km/h på 13,1 sekunder och 0-400 km/h på 32,6 sekunder. Toppfarten är 420 km/h, en hastighet som Radim Passer vara nära (417 km/h enligt GPS-mätning).
Grundpriset ligger på cirka 27 miljoner kronor.

Det finns en snabbare version i Chiron Super Sport som har 1 600 hästkrafter och toppar 490 km/h, men kundbilar är begränsade till 440 km/h. Här kan du se den nå 490,5 km/h på Volkswagens testbana Ehra-Lessien.

Följande film är den som Radim Passer publicerade i fjol, men det var först när filmen ovan, där man ser körningen inifrån, publicerades som uppmärksamheten blev enorm.

https://youtu.be/czED2FSc508