Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Expressen Lifestyle

Så heter förarna i bilarna – ny statistik

Kör du bil heter du förmodligen Lars. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån som sammanställts på uppdrag av Kvdbil. 

Bakom ratten på 14 av våra vanligaste bilmärken är det störst chans att hitta en Lars. Hos inte mindre än 14 bilmärken är Lars det vanligaste namnet på personen bakom ratten, eller som åtminstone står som ägare för bilen. Det visar uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) som bilförmedlaren Kvdbil har sammanställt. 

Ett annat vanligt namn är Mikael, som toppar namnlistan för fyra bilmärken. Ser du en Volkswagen är det stor chans att det sitter en Anders bakom ratten, medan Renault är det enda bilmärke i undersökningen där det är störst chans att en kvinna framför fordonet. I förarsätet är nämligen Eva det vanligaste namnet. 

Renault är också det enda märket där det finns fler kvinnor än män på topp fem-listan. Anna är det tredje vanligaste namnet på en Renault-ägare i Sverige och Maria det fjärde vanligaste.

Jämför man med de vanligaste namnen i Sverige så ligger Lars på tredje och Mikael på sjätte plats bland männen och Eva på sjätte plats bland kvinnorna. Vanligast är Karl respektive Maria.

Vanligaste namnen bakom ratten – märke för märke

Audi: Mikael

BMW: Mikael

Citroen: Lars

Ford: Lars

Honda: Lars

Hyundai: Lars

Kia: Mikael

Mazda: Lars

Mercedes: Lars

Nissan: Lars

Opel: Lars

Peugeot: Lars

Renault: Eva

Saab: Lars

Seat: Mikael

Skoda: Lars

Subaru: Lars

Toyota: Lars

Volkswagen: Anders

Volvo: Lars