Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cake

Så ska Cake växa – ny plattform och längre räckvidd

Elfordonstillverkaren Cake växlar till ny plattform med längre räckvidd.

Nya modellen Åik ska klara upp till 36 mil på tre fulladdade batterier.

Cake satsar också på en fyrhjuling som kan vara självkörande i framtiden.

Vi har hälsat på hos Cake i USA för att ta del av framtidsplanerna.

Eric Asmussen träffade Cakes grundare Stefan Ytterborn när Stefan drev skidutrustningsföretaget Poc och Eric reseföretaget X-Travel. Eric investerade i Cake när Ytterborn valde att satsa på eldrivna fordon och i dag är Eric Asmussen chef för den viktiga satsningen i Nordamerika.

För efter fyra år som intressant startup ska Cake växla upp.

Vi hälsar på hos Cakes nya showroom i Venice. Los Angeles, och Eric visar runt i lokalerna som ligger några svängar från Rivians lokal för sina elbilar och mitt över gatan från en stor Harley-Davidson-butik. Som avslutning på dagen brukar Eric och de sju anställda på kontoret klättra upp på taket och se solnedgången över Venice Beach.

– Jag pendlar en knapp timme in hit varje dag och det går bra med en Cake-hoj. Trafiken kan vara intensiv men de flesta incidenter händer faktiskt när jag står stilla, bilarna knuffar på mig helt enkelt, berättar Eric.

Eric Asmussen är ansvarig för Cakes satsning i Nordamerika. Foto: Jan-Erik Berggren

Åik i Vegas

Från att ha byggt eldrivna offroadmotorcyklar har Cakes modellutbud breddats till att omfatta arbetsfordon. Det finns också planer på en eldriven fyrhjuling främst för jordbruket och i framtiden kan fyrhjulingen bli självkörande. Cake har redan visat ett koncept.

Under den viktiga teknikmässan CES i Las Vegas visade Cake nya modellen Åik. Precis som tidigare modeller härrör namnet från Gotland.

Åik byggs på en nyutvecklad plattform men vi känner igen den enkla och raka designen. Ramen har byggts i aluminium och elfordonet kan skräddarsys för en rad olika ämdamål. Nytt är att det går att montera tre batterier och koppla ihop den för maximal räckvidd. Och batterierna kan användas för att driva olika verktyg. Åik passar bra in i Cakes familj av arbetsfordon. 

Du kan köpa din Åik redan nu och framåt våren ska det finnas olika tillbehör. 

Cake visade Åik under den stora teknikmässan i Las Vegas. Niordamerika är en viktig marknad och Eric Asmussen avslöjar att Cake fått rejäl fart på försäljningen från lokalen i Venice.

– Det lite speciella här är att privatkunder kommer in och pekar och vill ha ett antal olika hojar. Då gäller det att vi kan leverera.

Foto: Nike Rosengren

Kibb klar 2025

Asmussen arbetar också med större affärer där städer och företag växlar över till leveranser i stadskärnan med elfordon. Cake har nyligen inlett en affär med H&M för att leverera kläder till och från butiker.

2025 siktar Cake på att sälja minst 50 000 eldrivna fordon där 40 procent ska säljas i Nordamerika. 

Sommaren 2021 satsade Cake och Redbull på en gemensam tävlingsserie för eldrivna motorcyklar men enligt Asmussen flög inte projektet. Cake fortsätter ändå med sina endurohojar och har inlett ett projekt med att sälja begagnade hojar som byts in och får en grön färg för att marker att det handlar om återvinning.

Men det är arbetsfordonen som tar en allt större plats i modellprogrammet. I december presenterades Kibb, en självkörande fyrhjuling som ska lanseras 2025.

Foto: Jan-Erik Berggren