Foto: Rebecca Johansson

Självkörande traktor drivs av solceller

Fullt autonom och solcellsdriven gammal traktor får pris i Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen 2022.

I Borlänge har de två lantbrukarna Jesper Elsander och Rasmus Larsson byggt om en gammal Volvo T24 från 1950-talet till en fullt autonom och solcellsdriven nyttomaskin. Den gamla Volvon har fått sig en ordentlig översyn och byggts om under fyra års tid med modern teknik som gör att den kan sköta en del av det dagliga arbetet på deras gemensamma andelsjordbruk strax söder om Borlänge i Dalarna.

Jesper Elsander och Rasmus Larsson funderade på olika sätt att kunna automatisera sitt arbete och där föddes idén att bygga om den gamla Volvo-traktorn från 1950-talet. De är båda två väldigt glada att ha vunnit priset och uppmärksamheten från andra lantbrukare har varit stor.

– Det vore superroligt om det är fler som vill bygga en sån här. Det är inte så märkvärdigt och det är långt ifrån dyrbart, så det vore jättekul om vi kunde inspirera någon mer att hänga på, säger Jesper Elsander.

Motiveringen till vinsten lyder: Vinnarna har med förhållandevis enkla medel uppgraderat en 70 år gammal traktor till high tech. Med enkla och billiga medel har vinnarna byggt ett funktionellt arbetsredskap som i grunden är gammal teknik.

Vinsten på 25 000 kronor ska användas för att finansiera fler idéer, bland annat en solcellspark men också en solcellstraktor 2.0.