Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skattesmitarna: Daniel Östlunds tips

Premium Glöm elbilarnas 360-kronorsskatt. När en bil fyller 30 år är skatten lika med noll. Här väljer redaktionens medlemmar ut tre trettioåringar var för totalt 200 000 kronor, bilar som alltså är skattebefriade. Rena sparbössorna!

Precis som gränsen för skattebefrielse är mitt körkort också 30 år gammalt. Så de bilar som nu blir skattebefriade är just så gamla att jag satt som 18-åring med mitt rykande färska körkort och drömde mig bort i alla bilar jag skulle ha när jag blev stor. Mammas Peugeot 205 XR med 80 hästkrafter var inte en av dem. 

Nej, i stället var det bilarna man läste om i biltidningarna. Testet i Teknikens Värld där inte mindre än fyra Mazda MX-5 fick bekänna färg gjorde starkt intryck. Det gjorde även Alfa Romeo 164, då som ny en av bilvärldens snyggaste sedaner. Men då kanske jag drömde ännu mer om Maserati Biturbo, med bilvärldens än i dag mest fantastiska inredning. Fast nu har de blivit så dyra att de inte går att köpa.
Annars var ju det tidiga 90-talets kanske största ikon Jeep Cherokee, generation XJ. De förkroppsligade yuppie-eran på samma sätt som paisleyslipsar, mobiltelefoner och för all del Porsche 911. Men en 911 har man ju inte råd med. Knappt en Jeep Cherokee heller, den har gått och blivit svindyr.