Skattesmitarna: Ruben Börjessons tips

Teknikens Världs redaktions byäldste, trafikveteranen och motorhövdingen Ruben Börjesson, lurar inte bara oss utan hela systemet. Varför nöja sig med enbart gamla bilar när man kan få en ny nästan helt skattebefriad?

Tre bilar, skattebefriade eller som man åtminstone kan kalla skattesmitare. Är det något att ha om transporten ska vara både säker och trevlig? Nåväl, eftersom jag inte köper bil så ofta så har jag nästan ingen erfarenhet. Jag går egentligen inte omkring och önskar mig bilar. Jag är nöjd med att köra ungefär hundra olika bilmodeller varje år här på tidningen.

Men jag tar inspiration från de egna (inte ­alltför stora) erfarenheterna av bilägandet. Först får det bli en Austin-Healey Sprite. Jag köpte en 1967 års modell 1980, redan då allvarligt rostskadad trots att den aldrig körts på vintern. Nu är den dessutom besiktningsbefriad.
Vad var bra med den då? Det är frågan. Jag påstår att det var början till engelsk bilindustris undergång.  Driftsäkerhet var definitivt inte Healey Sprites starka sida, men den var trevlig att åka och bada med när barnen var små. Det var förebilden till Mazda Miata

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill